Интернет потребителите, които публикуват омразни коментари за други хора, по всяка вероятност имат психопатски характеристики, сочи ново изследване, публикувано във Frontiers in Psychology. Изненадващо обаче, учените не откриват връзка между злобните онлайн постове и нарцисизма или макиавелизма – другите две личностни характеристики, които, заедно с психопатията, съставляват т.нар. Тъмна триада.

За да сме напълно ясни, онлайн хейтърите са вид, различен от интернет троловете, макар и двата да принадлежат към семейството на задниците. Авторите на изследването описват хейтърите като хора, които публикуват коментари, изразявайки „негативно и обидно отношение“ към установената неадектватност на другите, „но не включват конструктивна критика“.

Според предишни проучвания троловете пък се характеризират с „измамно, разрушително или подривно отношение в социална среда или в интернет, но без да имат очевидна инструментална цел“. Няколко изследвания вече откриха силна връзка между „троленето“ и всички три характеристики на Тъмната триада и дори садизма.

В най-новото проучване изследователите са анализирали коментари във Facebook, свързани с лошите резултати на полските атлети по време на Зимните олимпийски игри от 2018-а. Потребителите, които са изразявали мнение по темата онлайн, са били подканени да попълнят поредица от въпроси, чиято цел е била да определят личностните им характеристики (като психопатия, нарцисизъм, макиавелизъм, завист, фрустрация и удовлетворение).

Участват общо 94 интернет потребители, 46 от които са публикували омразни коментари. Примерите за омразни изявления включват: „Тя дискредитира страната ни и го направи за сметка на парите на данъкоплатците, върнете ми парите!“ и „Трябва да се забрани на хора, които са толкова грозни, да представляват страната ни“.

След като анализират отговорите на участниците, авторите установяват, че колкото по-висок резултат е показал даден човек по отношение на психопатията, толкова по-вероятно е той да публикува злобни коментари онлайн. При останалите психологически характерситики не е открита надеждна връзка в това отношение.

Междувременно, хората, които не са показали психопатски наклонности, са по-философски настроени и премерени в коментарите си. Те публикуват постове от типа на „Всичко е наред, стискаме палци, следващия път той/тя ще се справи по-добре!“

Източник: IFLScience