Ако списъците с неща за вършене ви помагат, тогава голяма полза ще имате – от гледна точка на продуктивност, по-добри взаимоотношения, финансова стабилност и повече щастие – ако си направите списък и с неща за невършене, пише Мениджър Нюз.

1. Да се безпокоите за погрешните хора

Героите от сериала ще оцелеят и без вас. Семейството и приятелите им няма да забележат отсъствието ви, ако не ги гледате по телевизията. Дори личния живот на политиците, които сте избрали, няма особено значение в голямата схема на вашия живот.

Но човекът до вас, приятелите ви, децата ви, цялото ви семейство, колегите или клиентите ви – те са хората, които имат значение за вас. Отделете им вашето време и внимание. Те са тези, които го заслужаwат.

И когато срещате нови хора, бъдете любезни, но не се опитвайте да бъдете най-добри приятели на всички. Забавете темпото и останете фокусирани върху основните хора – тези, чието отсъствие незабавно ще направи живота ви по-малко удовлетворителен.

2. Да концентрирате цялото си внимание върху бъдещите събития, вместо върху настоящите моменти.

Този момент няма никога да се повтори. Огледайте се. Ценете времето си, докато го изживявате. Работете за дадена цел, но се наслаждавайте на пътешествието от тук до там.

Преживявайте всяка стъпка. Не влизайте в порочния кръг на грубата продуктивност, която ви принуждава да мислите за всяко друго време и място, което може да си представите, само не за сега.

Понякога е трудно да оцените истинската стойност на момента, преди да се превърне в спомен. А един ден вероятно ще откриете, че малките моменти, които преживявате сега, са всъщност големите моменти, за които си струва да мечтаете. Затова научете се да оценявате това, което имате сега, преди времето да ви принуди да оцените това, което сте имали някога.

3. Да отлагате решенията

Понякога човек не харчи толкова сили да прави нещата, колкото да реши какво да прави. Животът е пълен с трудни решения. Напредвайки по пътя на живота ще срещате много разклонения, където и двете пътеки изгледат еднакво обещаващи. Важното е не коя ще изберете, а да изберете една.

Да вземеш решение понякога е болезнено. Но нищо не е по обезсърчаващо от това никога да не вземеш решение. Ако никога не избереш път, никога няма да разбереш къде води.

Когато сте изправени пред две еднакво добри възможности, не бъдете от хората, които избират третата – да не направят избор.

Прочетете целия текст в Мениджър Нюз.