Ако списъците с неща за вършене ви помагат, тогава голяма полза ще имате – от гледна точка на продуктивност, по-добри взаимоотношения, финансова стабилност и повече щастие – ако си направите списък и с неща за невършене, пише Марк Черноф в блога marcandangel.com.

1. Да се безпокоите за погрешните хора

Героите от сериала ще оцелеят и без вас. Семейството и приятелите им няма да забележат отсъствието ви, ако не ги гледате по телевизията. Дори личния живот на политиците, които сте избрали, няма особено значение в голямата схема на вашия живот. 

Но човекът до вас, приятелите ви, децата ви, цялото ви семейство, колегите или клиентите ви – те са хората, които имат значение за вас. Отделете им вашето време и внимание. Те са тези, които го заслужанат.

И когато срещате нови хора, бъдете любезни, но не се опитвайте да бъдете най-добри приятели на всички. Забавете темпото и останете фокусирани върху основните хора – тези, чието отсъствие незабавно ще направи живота ви по-малко удовлетворителен.    

2. Да концентрирате цялото си внимание върху бъдещите събития вместо върху настоящите моменти. 

Този момент няма никога да се повтори. Огледайте се. Ценете времето си, докато го изживявате. Работете за дадена цел, но се наслаждавайте на пътешествието от тук до там.

Преживявайте всяка стъпка. Не влизайте в порочния кръг на грубата продуктивност, която ви принуждава да мислите за всяко друго време и място, което може да си представите, само не за сега. 

Понякога е трудно да оцените истинската стойност на момента, преди да се превърне в спомен. А един ден вероятно ще откриете, че малките моменти, които преживявате сега, са всъщност големите моменти, за които си струва да мечтаете. Затова научете се да оценявате това, което имате сега, преди времето да ви принуди да оцените това, което сте имали някога.

3. Да отлагате решенията

Понякога човек не харчи толкова сили да прави нещата, колкото да реши какво да прави. Животът е пълен с трудни решения. Напредвайки по пътя на живота ще срещате много разклонения, където и двете пътеки изгледат еднакво обещаващи. Важното е не коя ще изберете, а да изберете една. 

Да вземеш решение понякога е болезнено. Но нищо не е по обезсърчаващо от това никога да не вземеш решение. Ако никога не избереш път, никога няма да разбереш къде води. 

Когато сте изправени пред две еднакво добри възможности, не бъдете от хората, които избират третата – да не направят избор.

4. Не казвайте „да”, когато искате да кажете „не”

Спрете да поемате излишни ангажименти. Времето в живота ни е крайно ограничено.  Наистина ли сте готови да го раздадете така лесно?

Ако нямате време да се ангажирате с нов проект, да направите услуга и т.н., кажете не. Да откажете на молба, отправена от приятели, близки, клиенти и т.н. може да е трудно, но рядко е толкова стресиращо, колкото да сте претрупани с ангажименти и да не ви остава време за себе си.

Амбицията да бъдем успешни в живота не е винаги най-голямото предизвикателство. Дори когато имате познанията и способността да достигнете свръхвисока продуктивност, стигате до един момент, в който това, че сте продуктивни едновременно на много места, кара всички дейности да се забавят, да застинат и понякога да се тръгнат назад.
Накратко: Кажете не, когато се налага.

5.  Да купувате неща, от които нямате нужда

Правилното управление на парите е една от ключовите способности, които можем да овладеем, за да си създадем по-комфортно бъдеще, и въпреки това ние от културна гледна тази способност ни е отнета. Консуматорското общество, в което живеем, ни кара да си мислим, че щастието е в това да притежаваме неща и непрекъснато да купуваме нови, без да съумее да ни научи на щастието, което не се намира във вещите.

Когато вследствие на външния влияния помислите за нова покупка, запитайте се: „Дали това, което мисля да купя, наистина е по-добро от това, които вече имам? Имам ли наистина нужда от него? Или просто някой ме е накарал да съм недоволен от това, което имам в момента?”

Чували сте, че най-хубавите неща в живота са безплатни. Повярвайте го. Времето с приятели, смеха, радостта от лудориите на домашния любимец, детската усмивка, преживяването на интимни и искрени моменти с любимия човек – тези дарове са безценни и безплатни.

Парите носят удобство и няма нищо лошо в това да се наслаждавате на удобството. Но по-важно е да харчите парите си за неща, които са важни за вас – и да спрете да харчите за неща, които не внасят ценност в живота ви. Не забравяйте защо купувате това, което купувате – в противен случай харченето може да се превърне в разрушителен навик.

6. Да клюкарствате

Клюката е зло. Ако искате да знаете нещо за някого, питайте. Не предполагайте; това е начинът, по който клюката расте и се раздува.

Ако сте говорили с повече от един човек за нещо, което някой друг прави, време е да излезете напред и да говорите с човека, когото сте обсъждали. И ако наистина „не ви влиза в работата” да говорите с този човек, вероятно „не ви влиза в работата” и да говорите за него. 

В крайна сметка човек трябва да се опитва да съди по-малко, да обича повече и да устоява на изкушението да представя другите в лоша светлина. Внимавайте с думите си. Бъдете честни. Избягвайте да използвате думите си, за да клюкарствате за другите. Използвайте силата им, за да разпространявате знания и обич.

7. Да запълвате всеки момент с дейности

Почивката е задължителна. Най-добрите човешки постижения се случват тогава, когато има равновесие между работа и почивка. Това се дължи на факта, че човешкото тяло е проектирано да работи на кратки тласъци и иска почивка в редовни промеждутъци, както физически и умствено. С други думи, продуктивните ви работни дни трабва да изглеждат горе-долу така: дейност, кратка почивка, дейност, кратка почивка и т.н. 

Оставяйте си всеки ден време, в което да не сте заети. Отделете си специални моменти за спиране – моменти, в които да размишлявате, да си почивате и да презаредите. Не се заблуждавайте – не сте толкова заети, че да не можете да си позволите по няколко минути душевно здраве.

Всеки заслужава тихи моменти, далеч от всекидневната суматоха, в която да не се сблъсква с проблеми, да не изследва решения,  и никой да няма претенции към времето му. Поне два пъти дневно, когато сте будни, оттеглете се от източниците на стрес, които отказват да се оттеглят от вас. Направете го за няколко минути, просто бъдете и дишайте. 

Източник: marcandangel.com