Празниците свършиха, времето е лошо, завръщаме се към ежедневните си задължения. Накратко достатъчно поводи има да започнем да изпадаме в лошо настроение. Но не се тревожете, не сте единствени, защото днес е Мрачният понеделник - най-депресиращият ден в годината.

Макар и да се отбелязва всяка година, изборът на деня не е строго закован на една и съща дата. Но, денят задължително е понеделник и то третият понеделник от януари, защото и без друго за повечето хора първият ден от седмицата е най-неприятният.

Преди 16 години психологът д-р Клиф Арнъл от Великобритания въвежда понятието Тъжен понеделник (Blue Monday), за да опише третия понеделник на януари – ден, който той самият определя като най-депресиращият в годината. Според него именно тогава започват да се натрупват твърде много фактори, които влияят зле на настроението ни, а именно:

- студено и мрачно време;

- неприятното усещане за нарастващи  дългове заради харчовете през отминалите празници;

- умората и претоварването от същите тези празници, от които е минало вече доста време, но не достатъчно. 

Освен това повечето хора вече са успели да нарушат поне част от новогодишните обещания си към себе си, което води и до потискащ спад на личната мотивация.

Изследователите смятат, че най-щастливите дни в годината са Бъдни Вечер и Коледа, следвани от Нова година, Свети Валентин и "първият слънчев уикенд от годината".