Когато човек се влюби, му се иска да прекарва цялото време с любимата и никога да не се разделят. С времето отношенията се променят, двамата решават да надянат брачния хомот, да имат деца и да създадат семейство. Те делят едно общо пространство, имат общи интереси, общи приятели и контакти. Но на всеки му е нужно лично пространство.
Как да го съхрани в семейство, разказва психоложката Юлия Дороднова.

Личното пространство е преди всичко е комфорт

Желания, хоби, увлечения, навици - те правят живота ни радостен.
Умението да очертаеш своето лично пространство и да се отнасяш с уважение към пространството на партньора си, е залог за дълги и хармонични отношения. При такива отношения партньорите могат да дадат много един на друг, без да са закопчани и впити  24 часа в човека, който обичат.

Собствен уют 

Личното пространство има 3 измерения: физическо, емоционално и психическо.
Физическото лично пространство. Когато двама души живеят заедно трябва да помнят, че всеки трябва да има свое пространство – място, където да държи личните си вещи, книги, дрехи.
Никой без разрешение не би следвало да рови в шкафа на партньора си, да му подрежда бюрото, ако не е поискал разрешение. Поставете се на негово място. Ще ви хареса ли? Едва ли.
Личното пространство започва да се формира още в детството. Ето защо детето трябва да си има своя стая. Дори, ако се налага да дели територията с брат или сестра, трябва да му организирате лично пространство, в което то да се чувства комфортно.

Там хлапето ще организира своя микрокосмос – ще рисува, ще подрежда, ще прави това, което в момента иска и от което се нуждае.
Емоционалното лично пространство. Много хора имат хоби, което им носи огромно удоволствие и е добре, ако близките го поддържат.
Случва се обаче така, че един от двамата не харесва заниманието на партньора си и открито го заявява. Това е пример за нарушаване на личното пространство.
Помнете, че не бива да критикувате любимото занимание на любимия - обратното, трябва да го уважавате и с всички сили да го подкрепяте.
Този принцип работи и при децата.
Трябва да приемете, че вашият син/дъщеря сам си избира своето хоби или занимание, на което ще посвещава личното си време.
Не принуждавайте детето си да ходи на кръжоци, спорт и всякакви занимания, които не му харесват. По добре е да му дадете право на личен избор, и ще видите резултата.

Продължава на страницата на Новите родители