Стаята на детето е с краката нагоре и, както често се шегуват възрастните, „Ако кажеш „дий“ - ще тръгне“.

Това не е ваш проблем. Как и от каква възраст хлапето защитава личното си пространство и какво могат да направят родителите, за да не се стигне до конфликт, разказва психоложката Мария Баулина пред letidor.ru.

Може и да ви се струва странно да чукате и вратата на детската стая да остане затворена. Необичайно, защото до скоро синът/дъщеря ви и бил неразделна част от вас – вие сте вземали решение как да обличате, разхождате, храните. И изведнъж всичко се променя и вашето дете иска все повече свобода, спори и воюва с вас за всяка дреболия.

Анализът на кризата на преходната възраст сочи, че в този период не само децата демонстрират цялата „прелест“ на характера си, но и техните родители трудно се адаптират към бързопроменящите се пристрастия и убеждения на детето. Трудно го откъсват от себе си, въпреки че в крайна сметка целта на възпитанието им е в един момент то да стане самостоятелно и да се отдели.

И, ако родителите започнат да му пречат само да начертае граници на собствената си територия и да ги защитава, рушат това, които са градили.

Вижте още на страниците на Новите родители.