Странни създания сме ние, родителите, тревожни по всякакви поводи - все търсим начини да общуваме с децата си така, че да се разбираме с тях, и все се оплакваме, че тийнейджърите ни игнорират, че се отчуждават, че няма нормална комуникация. Но причината често е не толкова, защото те са се променили, а защото ние подаваме неправилни послания към тях. Невинаги е така, естествено, но ето няколко примера за родителски грешки, описани от специалисти:

1. Очакваме най-лошото

Много родители се чувстват безпомощни и смятат, че нищо не могат да направят, когато виждат, че любимите им дечица се превръщат в непредсказуеми чудовища. Така всички ще изживеете няколко нещастни и неудовлетворяващи години заедно.

Посланието, което трябва да предадем на тийнейджърите е, че те са ”добри”, ако не правят ”лоши ” неща – дрогиране, шляене с погрешната тълпа или правене на секс. Но лошите очаквания може да предизвикат лоши резултати. Научни изследвания са показали, че при родители с такива нагласи поведението на подрастващите е с по-високо рисково ниво.

Съвет: Фокусирайте се върху интересите и хобитата на детето, дори ако не ги разбирате добре. Това ще подобри комуникацията и ще ви свърже отново с вашето любимо дете, а също така и вие ще научите нещо ново.

2. Четем твърде много книги за родителство

Вместо да се доверят на инстинктите си, много родители четат книги, посветени на отношенията с тийнейджърите. Книгите стават проблем, когато родителите ги използват, за да заместят своите собствени умения да общуват. Ако препоръките и техният собствен стил се различават, родителите стават по-нервни и по-недоверчиви към деца си.

Използвайте книгите, за да добиете представа за рисково поведение, след това ги оставете и вярвайте, че сте научили това, което е трябвало да научите. Изяснете си кое от прочетеното е най-значимо за вас и за вашето дете.

3. Отдаваме много голямо значение на дребни неща

Вижте продължението на страниците на Новите родители.