Безсънието не само е свързано с недостиг на сън през нощта и силна умора през деня, но и с редица други неприятни симптоми: тревожност, раздразнителност, нарушена концентрация, дори депресия. А най-лошото е, че често се лекува трудно. Ново изследване обаче стигна до извода, че едно от най-ефикасните средства, които подобряват качеството на съня е просто да спим на студено. 

Една от основните причини за безсъние е неспособността на организма да свали основната температура, установиха учени от Университета на Южна Австралия. Очевидно този спад в температурата е необходим, за да започне нормален цикъл на сън. „Тези физиологични проблеми се случват още преди лягане и може би дори преди хората да го осъзнаят.“

Ако организмът не успее да регулира основната си телесна температура – което прави като пренасочи топлината към периферни области като лицето, ръцете и краката, това спомага за два типа безсъние:

Проблемно заспиване, което обикновено се среща при млади хора и хора на средна възраст;
Проблемно поддържане на съня, свързано със събуждане през нощта, което обикновено се среща при по-възрастни хора. 

Учените са установили, че хората с безсъние и от двата типа имат малко по-висока основна телесна температура от тези, които спят нормално или добре. Това се подкрепя и от други изследвания, които сочат, че увредената терморегулация на организма може да се отрази върху качеството на съня. 

Добрата новина е, че някои естествени методи могат ефективно да повлияят за лекуване на безсънието – е едно от тях е просто да спим на по-хладно. Има и други здравни ползи от това: изследване, публикувано в списание Diabetes, сочи че спането в студена стая помага за подобряване на метаболитния профил при мъжете и намалява шансовете да развият заболявания на метаболизма, сред които диабет. 

Други природни средства за по-добър сън 

Специалисти от фондацията NSF посочват още няколко научно доказани метода за подобряване на съня.

Смяна на матрака, ако е хлътнал или отпуснат, за по-добра подкрепа на тялото.

Внимателен избиране на материите на спалното бельо, пижамите и матраците, за да става прекалено топло или прекалено студено по време на сън. 

Поддържане на чисто спално помещение, което намалява проблемите, причинени от алергии. 

Други известни правила са да се събуждаме и да лягаме в едни и същи часове, да спим в тъмно, тихо и – както вече се разбра – хладно помещение. 

Източник: LifeHack