Във всяка детска стая цари бъркотия. И понеже това е НЕГОВАТА стая - хлапето само трябва да създаде ред и да го поддържа.
А вие хитро да помогнете, защото това не е любимото му занимание. То предпочита да разхвърля и чудно как, но в този хаос успява да намери точно онова лего човече, което му липсва за играта в момента. И колкото и играчки да има на купчинки по всички посоки на стаята, безгрешно се ориентира.

Така че това, което вие определяте като безпорядък, за детето вероятно е някакъв вид ред.
Без прекалено да настоявате, го запознайте с вашите правила.

1. Тематични кутии

Не е добра идея да редуцирате броя на играчките и да изхвърлите някои "ненужни", дори и да го направите тайно, когато детето не е край вас, а да речем е в детската градина.
Хлапетата имат невероятното шесто чувство и щом се приберат, започват старателно да търсят точно тази играчка, която сте „бракували“. Дори преди това с месеци да не са се сещали за нея.

По-разумно е заедно да сортирате играчките по вид или по някакъв принцип.
В едни кутии да сложите спортните колички, в други – безбройните части на конструктора, в трета – костенурките нинджа, в четвърта – миньоните ...

Направете заедно упражнението веднъж, след това подсещайте детето, като обяснявате, че така играчките винаги ще са му под ръка и няма да се загубят.

Вижте продължението на страниците на Новите родители.