Има периоди в живота, когато трябва да щадим гласа си. Той е инструмент, който ни служи цял живот, но е силно уязвим.

Първият „крехък“ период това е пубертетът, когато гласът попада под въздействието на хормоните. Той започва да мутира.

„Под напора на хормоните във възрастта между 11 и 17 години в организма на момчетата и на момичетата стават мощни промени. При момчетата командва тестостеронът. Под негова „диктовка“ за няколко месеца гласните струни на момчето нарастват 2 пъти на дължина и веднъж на дебелина. И гласът мутира. В този период от едно гърло сякаш излизат 2 гласа - този на момчето и този на бъдещия мъж, който е със 7 тона или с 1 октава по-нисък". 

Това обяснява проф. Досю Досков, завеждащ отделение по Заболявания на гласа и гласова рехабилитация в МБАЛ „Царица Йоанна”.

"Няма строго определен срок колко време ще продължи мутацията. Тя може да приключи за 6 месеца до една година - година и половина. За да се случи това без проблеми и мутацията да завърши на време, гласът не бива да се натоварва. Той се нуждае от максимално спокойствие“, съветва специалистът.

През цялото това време момчето не бива да напряга гласните си струни и да се опитва да подражава на свои идоли в музиката, защото може сериозно да си навреди.

„Докато мутацията на гласа завърши, момчето не бива да пее силово, не бива да вика и дори да приказва високо. Ако това правило не се спазва, вместо мутацията да завърши за шест месеца до година, тя може да се проточи. Имам пациенти на 20-25 години, при които гласът още мутира. Това става винаги повод за подмятания и неприятни подигравки, че са гей. И те често стигат до психиатър“, обяснява проф. Досков.

Момичетата

И момичетата имат проблеми с гласа си по време на пубертета. Хормоните го променят и го правят по-дрезгав и плътен.

Същото се случва по време на менструация, бременност и през климактериума, когато функциите на женските хормоните отпадат.

Съветът на специалистите УНГ е в тези периоди гласът да се щади и да не се натоварва.

Новите родители