Случвало ли ви се е да влезете в нечий дом за първи път и от вратата да ви лъхне неприятна миризма? И какво си казвате: „Този човек не проветрява ли, как живее изобщо?“ Понякога миризмата се дължи на домашен любимец, друг път на лоша лична хигиена, а може да е и вследствие на застоял, запарен въздух.

Това може да се случи и със собствения ви дом или с офиса, в който работите. Прекарвате дълго време затворени в една стая (особено ако сте с повече хора), след което излизате до кухнята или до друга част от къщата. Когато се върнете в първоначалното затворено помещение, ви лъхва веднага неприятна миризма на застояло и се чудите как не сте я усетили досега, като веднага се втурвате да проветрявате.

Всичко това си има своето обяснение.

Науката потвърди, че човек не може да подуши миризмата в собствената си къща или собствения си парфюм например. Това се дължи на инстинкта за оцеляване, свързан със способността ни да се приспособяваме. Мозъкът ни постоянно търси нови, нетипични или променящи се миризми, на които да реагира, защото ги възприема като сигнал за възможна опасност. Този процес е свързан с автоматичното игнориране на онези миризми, които вече са се утвърдили като познати.

Това обяснява и неприятното преживяване, когато някой ви лъхне на пот в градския транспорт например. Може просто да е пропуснал да си вземе душ сутринта и да не усеща изобщо собствения си аромат.

Съветът ни: дори да си мислите, че ухаете прекрасно, вземайте душ два пъти на ден, проветрявайте дома си често и бъдете милостиви към обонянието на околните.

Цветелина Велчева