На закуска, обяд или вечеря – повечето хора ядат хляб. И това не е лошо, защото хлябът – поне пълнозърнестият -  ни снабдява с редица здравословни вещества. Но що се отнася до мазнината, която нанасяме отгоре, лесно можем да сбъркаме, понеже за целта най-често се използват продукти, от които се дебелее. Ето кои мазнини би трябвало да избягвате върху филията си:

Масло. За маслото дълго време се твърдеше, че е нездравословно. Но различни изследвания показват, че това не е съвсем вярно. Тази мазнина се произвежда на основата на млечни продукти и поради това съдържа ценни вещества като белтъчини, калций и йод. Но заради съдържанието му на наситени мастни киселини и високия брой калории (над 700 на 100 грама) маслото трябва да се консумира умерено. Който яде много масло и други богати на мазнини продукти, рискува да се сдобие с наднормено тегло, което от своя страна увеличава риска от болести, като затлъстял черен дроб, диабет или сърдечно-съдови проблеми.

Маргарин. Много хора посягат към маргарина, защото искат да избегнат маслото. Но той не е непременно по-здравословен, тъй като за разлика от маслото растителната мазнина не е естествен продукт. Маргаринът се произвежда промишлено и в този процес може да се образуват вредни транснаситени мастни киселини, които, между другото, повишават нивото на лошия холестерол. Наистина, в сравнение с маслото маргаринът съдържа по-малко мазнини, но въпреки това калориите си остават средно 700 на 100 грама. Който се стреми да отслабне и да се храни природосъобразно, трябва да се въздържа както от масло, така и от маргарин.

Мас. При маста става дума за разтопена мазнина, добита най-често от свине или гъски. Животинската мас е богата на наситени мастни киселини, които благоприятстват възпаленията. За разлика от нея растителната мас съдържа ценни ненаситени мастни киселини. Въпреки това и двата вида са съставени от почти 100 процента мазнини, поради което желаещите да отслабнат трябва да ги заобикалят отдалече. Освен това със своите 800 калории маста е по-калорична и от маслото, и от маргарина.

Гхи. Гхи представлява пречистено краве или биволско масло, от което чрез контролирано загряване е извлечена водата и всички млечни съставки. В резултат на това гхи – подобно на маслото – е богато на наситени мастни киселини. Но лабораторните изследвания са показали, че тази мазнина е с най-високото съдържание на оксидиран холестерол, наречен още оксистерол. Той насърчава възпаленията в организма и уврежда клетките, което създава предпоставки за различни заболявания. Освен това със своите 900 калории на 100 грама гхи е значително по-калорично от маслото или маргарина и съдържа повече мазнини от обикновеното масло. Ето защо преследващите стройна фигура трябва да предпочитат здравословни алтернативи върху филията си – например котидж сирене или авокадо.