Да си сам, не означава да си самотен. Да си самотен, не означава да си сам.

Най-страшната самота е самотата сред другите.

Не се чувства самотен онзи, който е в хармония със себе си и не се страхува да остане насаме с мислите си, с чувствата си.

Някои хора предпочитат връзка с човек, който не е сродната им душа, само защото се страхуват от самотата.

Превърнете самотата в свой приятел. В самотата можете да се вслушате в шепота на сърцето си, може да опознаете себе си,, може да се приближите към себе си и да израснете духовно, научавайки своите житейски уроци.

Връзката с човек, който не ви подхожда, който няма душа, е много по-пагубно от самотата.

Човекът до вас ви променя, той ви влияе – съзнателно или не. Няма как да не се променяте, когато споделяте живота си с някого.

Когато прекарвате времето си с неподходящ човек, когато споделяте живота с някого, който не е нищо друго освен една празна душа – тогава истински можете да се страхувате, че ще загубите и себе си.

С човек, лишен от чувствителност, емпатия и душа, можете да общувате само повърхностно. Няма как с него да съпреживявате, да споделяте емоции, преживявания. С такъв човек няма как да се обогатявате и да израствате духовно.

Празните духом хора крадат от чуждите емоции и преживявания. Те са изкусни манипулатори. Те не умея да породят емоции, да създадат нещо съзидателно и значимо, те се опитват да имитират чуждото щастие и да го присвоят.

Тези хора се люшкат в двете крайности – могат да ви задушат от любов, или да потънат в пълно безразличие, докато се питате в недоумение какво става. Това е така, защото те самите са емоционално незрели, а и защото са пълни егоисти. Ако имат нужда от любов и внимание, ще ги поискат на всяка цена, като на свой ред ще отвърнат със същото. Ще ви заблудят, че сте истински важни за тях. Но… само докато не задоволят своята потребност. След това рязко могат да охладнеят в отношението си към вас и да ви оставят в недоумение – какво става, аз ли направих нещо, обидих ли го, защо се държи така… Тези отлични манипулатори разчитат на вашата съвест, вашата отговорност и вашето пробудено чувство за вина.

Не се поддавайте.

По-добре е да сте сами, отколкото да се забъркате с подобен човек, който не само ще влезе в ролята на енергиен вампир, но и ще ви накара да се усъмните в себе си, в собствената си почтеност и ценностна система.

Най-страшното е именно връзката с такъв човек – без душа и без дълбочина – а не самотата.

Цветелина Велчева