По-добре сам, отколкото зле придружен, нали?

Ако сте сами и се чувствате зле от това – особено ако сте прехвърлили 30-те, а вашите приятели вече са задомени и са създали семейства, може би не е лошо да си припомните някои предимства на това да живееш сам.

1. Тихо е. Ако сте човек, който обича тишината, със сигурност можете да потънете в дома си като в своята крепост на тишината и уюта.

2. Бъркотията си е ваша. Обикновено в хаоса се поставя някакъв ред, когато живееш сам. Знаете добре мястото на всяко нещо – то е точно там, където сте го оставили, защото никой не го е преместил или изхвърлил, без да ви попита.

3. Не е нужно да обсъждате проблемите на другите. Ако не ви се говори, не говорите с никого. Ако не ви се слушат проблеми на другите, не слушате проблеми на другите.

4. Песни под душа. Никой не ви слуша – можете да си пеете на воля, независимо колко фалшиво.

5. Без дрехи. Ако обичате да се разхождате голи из къщи, ето идеалната възможност – можете да се обличате (или събличате) както си поискате.

6. Хранене по собствен вкус. Ако ви се иска да си поръчате пица, не е нужно да се съобразявате с някого, който иска китайско или друго. Можете да си ядете каквото поискате.

7. Без излишни битовизми. Спестявате си разговори и разправии около миенето на съдовете, чистенето с прахосмукачка, бърсането на прах и т.н. Никой не разхвърля, след като сте подредили. Никой не цапа, след като се изчистили.

8. Правите това, което обичате. Ако искате да учите език онлайн или да се занимавате с нещо друго, което изисква концентрация, няма кой да ви пречи. Разполагате изцяло с времето си.

9. Без обяснения. Излизате и няма нужда да се обяснявате къде отивате, с кого и кога ще се приберете. Човек понякога е твърде уморен, за да дава постоянни отчети.

10. По собствен вкус. Можете да подредите всичко у дома си така, както на вас ви харесва, за да ви носи чувство на уют, топлина и спокойствие.

11. Свобода и независимост. Излизате и се прибирате, когато искате. Спите, когато искате, гледате каквото искате.

Възползвайте се от времето, което прекарвате сами със себе си, за да се усъвършенствате, да се научите да управлявате времето си и не на последно място – да се наслаждавате на живота така, както ви се иска на вас, без да се съобразявате с никой друг на света.

Цветелина Велчева