Най-голямото изследване досега откри свидетелства, че контролът върху оръжията работи

22 март 2019 г., 21:14
1435

Mащабните промени в законите за регулация на огнестрелните оръжия водят до намаляване на смъртните случаи. Снимка: Shutterstock

Споровете, свързани с въвеждането на контрол върху огнестрелните оръжия в САЩ, се разгоряха с нова сила след последните трагични събития. До момента изследванията върху законите за регулация на оръжията са били ограничени само върху един град или страна и не са успявали да доведат до стабилни изводи. Сега ново изследване разширява мащабите, като разглежда 130 висококачествени проучвания, проведени в 10 различни страни през последните 60 години.

Джулиан Сантаела-Тенорио и неговият екип от Колумбийския университет в САЩ систематично анализират 130-те изследвания от САЩ, Австралия, Бразилия, Южна Африка, Австрия и още няколко страни. Всяко от тях изследва някаква конкретна промяна в законодателството по отношение на огнестрелното оръжие и нейното влияние върху свързаните с такива оръжия убийства, самоубийства и/или неволни наранявания или смъртни случаи.

След анализ на тези изследвания учените стигат до три заключения:

  • Обикновено е нужно основно преразглеждане на законодателството, свързано с оръжията – не само един закон.
  • Ограничаването на достъпа до оръжия и покупката им е свързана с намаляването на смъртните случаи от огнестрелно оръжие.
  • Индивидуалните изследвания трябва да бъдат по-добре планирани и проведени, за да се получат по-обективни резултати.

130-те изследвания се занимават с различни закони, така че анализът не е открил закон, който да действа като магия. Но показва, че когато страните приемат няколко закона наведнъж, което води до по-мащабна промяна на регулацията на оръжията, свързаните с огнестрелно оръжие смъртни случаи намаляват.

Разбира се, изследванията имат своите ограничения. Например, всички те са базирани върху наблюдения, което означава, че учените не са имали възможност да контролират променливите. Това е важно, защото смъртните случаи от огнестрелно оръжие в едно общество зависят от много други фактори. Едно продължително проучване, в което изследователите извършват дългосрочно наблюдание на дадено общество, по средата на което се променят законите за регулация на оръжията, би било по-точно, но подобно щастливо съвпадение е малко вероятно да се планира, и все още не се е случило само.

Източник: Science Alert

Ключови думи:
Коментари