Когато става дума за нежелани звуци, заглушаването на оръжие е равнозначно на заглушаването на постоянно мрънкащия ви колега. Всичко се свежда до боравенето с горещ газ, пише io9.

Когато корковата тапа на шампанското полита към тавана, капачката на нагорещен буркан изхвърча или куршумът се изстреля от оръжието, крайният резултат е един и същи – силен звук. Газ под високо налягане се освобождава толкова внезапно, че ние можем да чуем вълните от налягането, пътуващи из въздуха и произведени от него.

Шампанското представлява бутилка под налягане. Капачката на буркана изхвърча, тъй като въздухът в него се нагорещява и разширява. Куршумът се изстрелва от оръжието, когато барутът в него се запали. Той гори и освобождава газове бурно и бързо. Куршумът е „капачката“. Той стои между газовете и най-удобната изходна точка при дулото на оръжието. Когато се изстреля, газът зад него се разбива във въздуха и произвежда т.нар. „бум!“, който повечето хора асоциират с изстрелите.

Целта на заглушителите е да открият начин, по който да намалят скоростта, обема и температурата на въпросния газ. Те постигат това с помощта на най-разнообразни структури. Една от тях например е голяма приставка, която се поставя в края на дулото на оръжието. Тя предоставя на разширяващия се газ място, в което да се разшири. По този начин той не изхвърча от оръжието наведнъж.

Друга подобна структура представлява редица малки отделения от метал, наподобяващи пчелна пита, които разпръскват въпросния газ. Те го карат да преминава и през големи метални повърхности, които абсорбират топлината отлично. Цялата тази топлина, която металът поема, излиза като газ. Тъй като топлината кара газовете да се разширяват, нейното освобождаване ги принуждава да се свият. Съответно това довежда до по-малко налягане и по-слаб шум.

Когато повечето оръжия обаче стрелят, те произвеждат не един „Бум!“, а два. Първият е от разширяващия се газ. Вторият е, когато куршумът разбие звуковата бариера. За последния не можем да направим нищо по въпроса.

Някои заглушители, особено тези във филмите, също не могат да направят нищо по въпроса със звуковата бариера. Много от тях представляват просто обекти, поставени в края на оръжието. Понякога те са солидни, като например картофи. Друг път са напълнени с неща, които би трябвало да заглушат звука. Така например във филма Shooter от 2007 г. един от героите създаде заглушител от метална кутия, пълна с чорапи. Той щеше да върши по-добра работа, ако чорапите не бяха използвани. Те просто заемат мястото, в което газът би могъл да се разшири.

Ако въобще има смисъл да напълните подобна метална кутия с нещо, то това е с още метал. Той няма да позволи на газа да се разшири, но ще поеме част от топлината.

Ако случайно се надявате един ден да станете безшумни наемни убийци, нямате късмет. Реално това, което може да направи един заглушител, е да сведе шума от изстрел до този на затръшване на врата. Т.е. безшумното елиминиране на охранител, докато колегите му спят, в невъзможно. В най-добрия случай той ще подейства на хората, които се намират в шумно помещение, не особено далече от изстрела. Ако имате късмет, те няма да го разпознаят веднага. Така че ако безшумността е фактор, по-добре използвайте арбалет.