Обикновено хората отделят твърде много внимание на лицето, когато се опитват да разгадаят емоциите на другите. Но ново изследване по проблема откри, че емоциите се разпознават по-лесно, когато не се концентрирате върху лицето на човека до вас.

Емпатията или споделеното чувстване е по-силна, когато хората се концентрират върху слушането, отколкото върху гледането, са показали резултатите от експерименти с над 1800 души. Вероятната причина за това е, че хората се справят по-добре с криенето на емоциите от лицата си, но не успяват да го направят с гласовете си.

“Социалните и биологическите науки през годините демонстрираха дълбокото желание на хората да се свързват с другите. Това идентифицира и различните начини, които хората имат, за да различат емоциите и намеренията на другите. Но въпреки наличието на желание и умение, хората често просто не успяват да разчетат емоциите на другите правилно,” обяснява д-р Краус, водещият автор на изследването.

“Нашето изследване предлага да не се концентрирате върху комбинация от гласови и лицеви черти и моменти”, допълва той. “Една от причините е, че това е твърде сложна задача за изпълнение”.

По време на тестовете участниците са били помолени да се опитат да съчувстват на други хора. Понякога участниците са наблюдавали и слушали, а понякога само са наблюдавали или само са слушали. Отново и отново изолираното слушане се е оказало най-точният начин да определите как се чувства някой до вас.

“Гласът притежава много голяма част от съдържанието, което е необходимо за да се доловят вътрешните състояние на другите с точност”.

Източник: Psy Blog