Когато имате някакви притеснения за бъдещето, вашите близки и роднини обикновено ви съветват да погледнете от  позитивната страна и да се отърсите от негативните мисли. На пръв поглед в този съвет звучи повече от логично, особено като се има предвид факта, че понякога песимизмът може да ви убеди до такава степен, че няма да успеете в начинанието, с което сте се захванали, че да ви накара да зарежете всичко.

Способността да гледате на нещата през една по-песимистична призма обаче може да бъде изключително полезна, стига да знаете как да я използвате по правилния начин. Ето как:

Песимизмът ще ви помогне да бъдете по-подготвени

Когато кроите планове за бъдещето, първо трябва да прецените какво може да се обърка и какви ще са потенциалните последици от това. Колкото по-запознати сте с препятствията и бариерите, пред които може да ви се наложи да се изправите по пътя ви към успеха, толкова по-лесно ще може да ги избегнете и преодолеете. Освен това, може да по подкрепа от други хора, които да ви помогнат да се справите с трудностите, ако предварително сте наясно с потенциалните спънки, които крие избрания от вас маршрут.

Ако започнете проект с идеята, че със сигурност ще успеете и че всичко ще върви по мед и масло, то когато нещата се объркат, ще ви се наложи да импровизирате. Някои хора се справят добре с този тип напрежение, но за други тези неприятни изненади могат да бъдат изключително проблемни и понякога дори „смъртоносни“ за проекта, по който работят.