Как да следвате мечтите си и да останете мотивирани? Джеймс Клиър, известен предприемач, има прост и научен отговор на този въпрос. Всичко, което трябва да знаете, за да поддържате мотивацията си, е в принципа Голдилокс.

Дори да има още какво да учите, казва Клиър, най-добрият начин да поддържате мотивацията си е да работите по трудна задача.

Това означава, че ако извършвате прекалено проста задача, тя ще ви омръзне, но ако тя е изключително трудна, ще се почувствате безпомощни. Нуждаете се от предизвикателство, което да надхвърля онова, което вече знаете и можете, достатъчно, за да ви мотивира, но да не ви обезкуражава. Това е принципът на Голдилокс, термин, също измислен от Джеймс Клиър.

"Принципът на Голдилокс гласи, че хората остават мотивирани, когато работят по задачи, които не са твърде трудни, нито прекалено лесни."

Намирането на този перфектен баланс на трудност не само ще ви мотивира, но и ще ви направи щастливи.

Как да останем мотивирани

Представете си, че играете тенис с някой със същите умения като вас. С напредването на играта печелите и губите точки. Може да спечелите играта, ако положите усилия. Напълно фокусирани сте, няма отвличане на вниманието и сте напълно потопени в задачата. Можете да се справите. Победата не е гарантирана, но е възможна.

Клиър обяснява, че този тип задачи ни мотивират в дългосрочен план

"Човешките същества обичат предизвикателствата, но само ако са в зоната си на комфорт. Простите и лесни задачи са скучни. Невероятно трудните задачи са обезсърчаващи. Задачите, които се намират между провала и успеха, могат да бъдат невероятно мотивиращи за нашия мозък. Ние изпитваме желание да овладеем едно умение отвъд това, което вече знаем."

Ето защо принципът Голдилокс е ключ към поддържането на мотивацията в дългосрочен план. Униването често се дължи на това, че задачата е прекалено скучна или прекалено трудна.

Нужно е да използвате уменията си, почти до точката, в която се чувствате затруднени, но в същото време сте способни да се справите.

Измервайте напредъка си

Комбинацията от щастие и върхова производителност е известна като поток. Като състояние на оптимална мотивация, потокът е състояние на ума, в което се намирате, когато сте толкова фокусирани върху дадена задача, че останалия свят спира да съществува.

Изследователите откриват, че потокът е тясно свързан с принципа на Голдилокс. Ако работите по трудна, но постижима задача, вие не просто оставате мотивирани, но и получавате незабавно удовлетворение.

От друга страна, за да постигнете върхова производителност, освен да работите върху задача с точното количество трудност, е нужно да измервате напредъка си. Психологът Джонатан Хайд обяснява, че един от начините за постигане на успех да знаете как се справяте.

"Перфектното предизвикателство и незабавната обратна връзка за това как се справяме е важен фактор за максимална мотивация." — Джеймс Клиър
Забавен факт: Принципът Голдилокс заимства името си от приказката за Златокоска и трите мечока. Историята разказва за Златокоска, която се вмъква в дома на мечките и пробва всичко, което я интересува, докато не намери нещото, което наистина харесва.

Тя не полага никакви усилия да яде от супата, защото тя е твърде гореща; да седи на стола, защото той е прекалено голям; или да лежи на леглото, защото е прекалено твърдо. Макар че историята няма много общо с принципа Голдилокс, препратката е интересна.

Източник: Framar.bg