Една от радостите на жената е перфектният маникюр и добре поддържаните ръце. Бременността не е причина да се откажете от лака за нокти. А грижите за кожата на ръцете са от съществено значение.
Ето кои процедури са най-безопасни и са особено приятни.

По време на бременността жената е по-предпазлива. Тя често предпочита да се довери на позната маникюристка и да ходи в салон, в който и до този момент си е правила маникюра. Така в по-голяма степен е сигурна, че всички инструменти са наистина стерилизирани.
Някои отказват да ходят в салона от страх да не увредят себе си и детето, докато вдишват летливи химикали.
За да избегнете риска, просто си запишете сутрешен час, когато въздухът гарантирано е свеж.
Изберете най-приятните процедури за ръцете си и им се насладете.

Апаратен маникюр: има противопоказания

Извършва се със специален апарат с въртящи и сменяеми накрайници. С тях маникюристката премахва кутикулата, полира повърхността на нокътя и го оформя. Тя работи върху суха кожа.
Плюсове: висока скорост и прецизност при работа, кутикулата не се реже, почиства се равномерно от кератинизирания слой клетки.

Минуси: при неумело боравене с накрайника, например при силен натиск, съществува риск от нараняване на нокътната плоча.

Противопоказания: ако по време на бременност ноктите започнат да се разслояват или нокътната плочка се деформира поради хормонални промени, е по-добре е да откажете апаратен маникюр

Горещ маникюр: полезен е
Може би една от най-приятните, но и скъпи процедури. Извършва се с голямо количество затоплено олио или крем.
Процедурата няма противопоказания и е особено полезна по време на бременност, когато кожата на ръцете може да стане суха и раздразнена. Благоприятно въздейства и върху ставите.

Как се прави: маслото или кремът се затоплят до +50…+55°С — оптималната температура за активиране на жизнените процеси в клетките на кожата. Ръцете се оставят във ваната за 10-15 минути, след което се пристъпва към работа. Прави се класически маникюр, при който кутикулата се избутва внимателно със специални пръчици.
Процедурата завършва с масаж на ръцете.

Противопоказания: няма.

Продължава на страницата на Новите родители