За много жени лакът за нокти се е превърнал в нещо задължително, но не е за пренебрегване фактът, че той съдържа доказано вредни за здравето съставки. Потенциалните вреди варират от хормонални нарушения до безплодие и повишен риск от рак, предупреждава д-р Ту Куач от Стандфордския университет, цитиран от Daily Mail

Ето някои от вредните вещества, които се съдържат в лаковете за нокти:

  • Толуен – разтворител, който придава гладко покритие и запазва пигмента. Може да засегне централната нервна система и да причини репродуктивни нарушения. Главоболие, слабост, припадане и гадене са само някои възможни последствия от лаковете, които не отговарят на стандартите.
     
  • Формалдехид – безцветен газ, който помага да се увеличи срокът на годност на лака. Ако страдате от алергия, контактът с формалдехид може да причини дерматити и дори химически изгаряния. В най-тежките случаи може да предизвика нарушения на сърдечния ритъм, конвулсии и дори рак.
     
  • Дибутил фталат – използва се като ароматизатор. Може да причини ендокринни разстройства, гинекологични проблеми и заболявания на дихателните пътища.

Учени провеждат изследване с участието на 24 жени. 6 часа след като се лакират, при повечето участнички се наблюдават повишени равнища на дифенил фосфат – производно на трифенил фосфат, който се формира в процеса на метаболизма. 10 часа след началото на експеримента, нивата на дифенил фосфат в организма на всички участнички скача до седем пъти над нормата. 

Как да изберете лак, който не вреди на здравето?

Преди да купите лак, първо обърнете внимание на съставките, пише Bright Side. Някои лакове имат специални обозначения:

„5-Free“ – означава, че продуктът не съдържа формалдехид, производните му смоли (формалдехидни смоли), толуен, дибутил фталати или камфор.

„3-Free“ – означава, че не съдържа формалдехид, дибутил фталат и толуен.

Или просто оставете ноктите да дишат и се радвайте на естествената си красота.