Както е известно, непрекъснатото лакиране изсушава ноктите и те пожълтяват. Лакът обаче може да причини и по-сериозни вреди на организма.

Може би не е нужно да изоставите напълно лакирането, но е добре да сте наясно с отрицателните ефекти, които съставките на лака могат да имат върху организма.

Ето някои от вредните вещества, които се съдържат в лаковете за нокти:

  • Толуен – разтворител, които придава гладко покритие и запазва пигмента. Може да засегне централната нервна система и да причини репродуктивни нарушения. Главоболие, слабост, припадане и гадене са само някои възможни последствия от лаковете, които не отговарят на стандартите.
     
  • Формалдехид – безцветен газ, който помага да се увеличи срокът на годност на лака. Ако страдате от алергия, контактът с формалдехид може да причини дерматити и дори химически изгаряния. В най-тежките случаи може да предизвика нарушения на сърдечния ритъм, конвулсии и дори рак.
     
  • Дибутил фталат – използва се като ароматизатор. Може да причини ендокринни разстройства, гинекологични проблеми и заболявания на дихателните пътища.

Учени провеждат изследване с участието на 24 жени. 6 часа след като се лакират, при повечето участнички се наблюдават повишени равнища на дифенил фосфат – производно на трифенил фосфат, който се формира в процеса на метаболизма. 10 часа след началото на експеримента, нивата на дифенил фосфат в организма на всички участнички скача до седем пъти над нормата. Тези резултати са наистина обезпокоителни.