Обичате ли пица? Ще сме изненадани, ако отречете. Едва ли има човек, който да не обича да похапва пица и всеки от нас има любим вкус. И дори да предположим, че в Италия пицата може да отстъпва по популярност на спагетите, равиолите и всякакъв друг вид паста или че на италианците им е втръснало от пица - всъщност дълбоко ще сгрешим. Трудно е да се намерят хора, които не харесват пица. И в Италия те са такава рядкост, че съществуването им е почти митично. Изчислено е, че в Италия се изяждат 5 000 000 пици всеки ден.

Истинската степен на любовта на страната към пицата се разкрива в едно проучване сред около 2500 италианци на възраст между 20 и 55 години, публикувано на сайта This is  Italy. 52% от анкетираните жители на "Ботуша" казват, че пицата е любимото им ястие. 39% от тях твърдят дори, че пицата ги удовлетворява и “на емоционално ниво”.

52% казват, че хапват пица "поне веднъж седмично", а 34% заявяват, че се поддават на изкушението "винаги, когато пожелаят". Повечето твърдят, че обичат да я споделят, а 10% - че често ядат пица в неделя на обяд. Но само 4% признават, че хапват пица всеки ден.

Proscuitto e funghi или шунка с гъби е най-популярната пица сред италианците. Класическата "маргарита" е предпочитаният избор на 27%, докато 34% предпочитат пицата им да е отрупана с различна гарнитура. 

Един на всеки 10 италианци споделят, че пицата ги кара да се чувстват щастливи.

А как стоят нещата при вас? :)

Източник: Мениджър Нюз