Целулитът не е бил така широко разпространен проблем преди втората половина на XX век, когато на мода излизат еластичните и стегнати чорапогащници и бикини, смята д-р Лайънъл Бисуун, остеопат и автор на книга за лечението на целулита, цитиран от Scientific American

Целулитът засяга 90 процента от жените и 10 процента от мъжете най-вече в развитите индустриални страни.

Целулитът според д-р Бисуун се дължи на понижено кръвообращение и намалено производство на колаген, понижен приток на кислород и хранителни вещества към тъканите. Всичко това води до уголемяване на мастните клетки, които се струпват в по-голямо количество поради липсващия колаген и се появяват като изпъкване на кожата в определени области. Това са най-често бедрата, задните части и около кръста, тъй като имат три типа мастни клетки в тези области, вместо само един. Смята се, че основна причина за появата на този съвременен феномен е липсата на достатъчно движение и прекарването на дълго време в едно и също положение в „седящите“ професии. Приемът на прекалено много мазнини и сол, характерни за съвременната бърза храна, също допринася за проблема. 

Защо жените получават целулит много по-често от мъжете?

Бисуун обяснява, че основната причина е различната структура на колагена, основния протеин на съединителната тъкан. При мъжете тази структура е по-здрава и кара мастната тъкан да се натрупва равномерно под кожата. Другата причина се крие в два типа адренергични рецептори – алфа и бета, като първите водят до натрупване на мазнини, а вторите – до разграждането им. При жените на един бета рецептор в областта на бедрата се падат по девет бета рецептора, посочва той. При мъжете това съотношение е едно към едно. 

На въпроса до каква степен целулитът се лекува,

специалистът не дава категоричен отговор – той е лесно отстраним в първите две фази, когато все още не е видим с просто око, или когато се наблюдава само в определени положения, при стискане на кожата или в определени позиции на тялото. В третата си фаза, когато целулитът се вижда в огледалото без усилие, е много трудно той да бъде отстранен напълно, но има различни методи за намаляването му.

От кремове с кофеин до скъпо струващи лазерни процедури – нито един от методите не е със строго доказана ефективност.

Затова Huffington Post решава да изпробва, макар и без научни претенции, действието на няколко популярни природни средства. Изданието набира доброволки, на които дава инструкции за прилагането на няколко разпространени домашни рецепти за борба с портокаловата кожа. Ето какви са резултатите.