Леглото трябва да "диша"

17 април 2018 г., 10:44
818

Снимка: Shutterstock

Прилежните домакини застилат всяка сутрин леглата с покривало и наистина, така е по-естетично, създава чувство за ред в стаята. Само че този навик може да таи коварна опасност за здравето. Това твърдят две експертни групи учени от Великобритания, които, независимо една от друга, провели изследване за застилането на леглата.

В единият случай с изучаването на проблема се занимавали сътрудници на Университета Кингстън. Те коментират, че след събуждане леглото трябва да се проветри, за да се обеззарази от микроорганизми и акари. А те, акарите, живеят в леглата на хората, независимо от чистоплътността, пише medikforum.ruкато се позовава на учените.

„В застланото легло оцеляват над милион и половина акари. Тези насекоми се хранят с кожни люспици. Влажната, топла среда, която се формира при покриването с одеало, става доста благоприятна за техния растеж и размножаване.“

Но експертите отбелязват и че акарите реагират на външни фактори, например, под действието на преки слънчеви лъчи те започват да загиват. Затова, ставайки от леглото, най-добре да изнесете чаршафите на слънце или да ги оставите пред отворен прозорец.

Обикновеното проветряване на леглото е по-ефективно от почистването с химически препарати и прахосмукачка, заявяват изследователите. Те твърдят, че акарите могат да провокират много здравословни проблеми и по-специално: алергични реакции, бронхиална астма, екзема, дерматит.

Вижте още на страниците на Новите родители.

Ключови думи:
Коментари