Заключение

Куркумата е една от най-мощните билки и съдържа изключително много здравословни ползи.

Не случайно е толкова широко изследвана през последните години и набира изключителна популярност при превенция и борба с болести (рак, сърдечни проблеми, диабет и кръвна захар и др.), в спорта (отслабване, засилване на метаболизма), в хранителната индустрия и други отрасли.

Много от ползите за здравето на куркумата могат наистина да бъдат усетени при редица неразположености, за разлика от други билки.

Mоже да я използвате за подобряване на много от сегашните скучни ястия на вашата трапеза като риба и месо, ориз и картофи, зеленчуци.

Може да се използва като основа за зеленчукови дипове, сосове и салата. Често се добавя и към чай в комбинация с кориандър, а за отслабване може да се комбинира и със зелен чай.

Сериозен минус на куркумата като подправка е, че има слабо изразена потентност заради ниския процент активно вещество – куркумин (2-7%), спрямо много таблетни форми (над 10 пъти повече куркумин за 1 доза).

Затова, ако искате да извлечете максималните ползи на лечебната билка, може да е необходимо да използвате куркума под формата на хранителна добавка.

Някои лекарства, отпускани по лекарско предписание, взимайки се предвид евентуални странични ефекти от тяхната употреба и цена.

Автор: Станимир Михов