Кърмените деца обикновено като пораснат ядат повече зеленчуци, ако майката също ги консумира, в периода докато кърми, установиха учени. Според тях, децата постепенно привикват към различния вкус на зеленчуците, който усещат с майчиното мляко. И така добавиха още един аргумент в полза на естественото хранене.

Няма съмнение, че кърмата осигурява най-добър старт на детето в живота. Проучвания сочат, че тя пази от инфекции и носи куп здравословни ползи, а заедно с това допринася за успеха в училище като повишава нивото на IQ.
Сега американски учени доказаха, че кърменето е начин бебето да се запознае и да се „научи“ да яде и да обича зеленчуците.

Ако по време на кърменето майката яде зеленчуци, по-късно детето, по-охотно яде всякаква растителна храна. Учените стигат до заключение, че с кърмата бебето се „запознава“ с вкуса ѝ.

Обяснение на факта защо повечето деца не обичат зеленчуци, науката е дала отдавна. Досегът на зеленчука както и на много растителни храни до рецепторите им, предизвиква нещо като неприятен шок. Затова хлапетата отказват да ги ядат. А те съдържат огромно количество полезни вещества - витамини, ензими и минерали, от които детския организъм има нужда.
Затова лекарите настояват те да присъстват в менюто им от най-ранна възраст.

Вижте целия текст на страниците на Новите родители.