Кой живее по-дълго? Месоядците или вегетарианците?

01 ноември 2016 г., 18:40
7741

Вегетариански бургер. Снимка: Magdanatka / Shutterstock

Нашата способност да водим дълъг живот се влияе от гените и средата, в която живеем. Изследване, проведено върху еднояйчни близнаци, открива, че не повече от 30 процента от това влияние идва от гените. С други думи – по-голямата част от факторите, които контролират нашето дълголетие, се крият в нашата среда, пише iflscience.

Може би най-дебатираният и проучваният от тях е диетата. Като калорийното ограничение например. На този етап проучванията показват, че ако редуцираме приема на калории, можем да увеличим продължителността на живота (поне при малките животни). Това обаче, което работи при мишки, не означава, че ще върши работа и при хора.

Това какво ядем също е обект на горещи дебати. Консумацията на месо често се проучва под лупа. Изследване, което разглежда 100 хил. американци в рамките на 5 години, открива, че онези, които не ядат месо, са по-малко предразположени към преждевременна смърт (от всякакво естество) в сравнение с вегетарианците. Този ефект е бил особено ясно откроен при мъжете.

Някои мета анализи, които комбинират преразглеждането на данните от стари изследвания, също показват, че диетите, включващи по-малко месо, се асоциират с по-голяма продължителност на живот. И колкото по-дълго време човек се придържа към подобен режим на хранене, толкова по-големи ще са ползите.

Не всички проучвания обаче твърдят едно и също. Някои показват много малка или дори никаква разлика в дълголетието при месоядците и вегетарианците.

Ясно е обаче, че диета без месо може да редуцира рисковете от развиването на здравословни проблеми от типа на диабет тип 2, високо кръвно налягане и дори рак. Съществуват и доказателства, които предполагат, че веганската диета е дори още по-полезна от стандартната вегетарианска. Подобни открития са много по-лесни за интерпретиране, тъй като съобщават за конкретно диагностициране със здравословен проблем, а не за смърт по каквато и да е причина.

И така, можем ли със сигурност да кажем, че избягването на месото ще допринесе за нашето дълголетие? Простичкият отговор е „все още не“.

Проблемът с дълголетието

Едно е ясно - в сравнение с повечето други същества, хората живеят доста по-дълго. Вследствие на това е трудно да провеждаме проучвания, свързани с ефекта на каквото и да било върху дълголетието (едва ли ще намерите учен, който да иска да изчака 90 години, за да приключи своето изследване). Вместо това учените или преглеждат вече съществуващите здравни данни, или наемат доброволци за краткосрочни проучвания (като измерват например коя група хора е по-вероятно да умре първа). На базата на тези статистики се правят различни изводи за ефектите, които дадени дейности имат върху дълголетието (включително избягването на месо).

Разбира се, съществуват най-различни проблеми при този подход. На първо място – откриването на връзка между две неща (като например яденето на месо и преждевременната смърт) не означава непременно, че едното е предизвикало другото. С други думи: ако между две променливи съществува корелация, то не е задължително да е налице причинно-следствена връзка между тях. На пръв поглед може и да изглежда, че вегетарианството и дълголетието са свързани. Различна променлива обаче може да обяснява тази връзка. Така например може би вегетарианците спортуват повече и пушат и пият алкохол по-малко в сравнение с месоядците.

Този тип проучвания разчитат и на доброволното (и съвестно) записване на хранителния прием. Подобни данни обаче не могат да бъдат приемани на доверие. Изследванията сочат, че хората имат навика да докладват по-малко калории, отколкото реално са приели, както и да преувеличават за случаите, в които консумират здравословни храни. Без реално да контролират диетите на хората, учените не могат да имат абсолютна увереност в откритията.

И така, да избягваме ли месото, ако искаме да водим дълъг и здравословен живот? Ключът към дълголетието вероятно се крие в контролирането на нашата среда (включително каква храна приемаме). От наличните доказателства е възможно да заключим, че диетата без месо може да допринесе за това, както и със сигурност ще ви помогне да избегнете няколко заболявания с напредъка на възрастта. Съществуват обаче и доказателства, които предполагат, че дълголетието върви ръка за ръка и с елиминирането на други вредни навици, като например пушенето.

Коментари