Конфликтите на родителите и емоциите на децата

15 май 2018 г., 14:40
655

Mikael Damkier / Shutterstock

Срамежливите деца са особено уязвими, откри ново изследване. Учените от екипа са установили, че деца, които ежедневно преживяват конфликтите на родителите си имат проблем с обработката на емоциите си. Тези проблеми могат да доведат до тревожност и свръх-наостреност, което от своя страна може да доведе до такива ситуации, в които децата виждат конфликт дори и тогава, когато такъв реално не съществува.

А сред всички групи деца, подложени на такова страдание, именно срамежливите деца са най-уязвими, са показали резултатите на изследването. Предишни изследвания бяха показали, че лошото отношение към децата от страна на родителите както и пренебрежението може да промени начина, по който децата обработват емоциите си. Но това изследване показва как дори и по-ниско интензитетни конфликти могат да доведат до отрицателни ефекти. Водещият учен на екипа, д-р Алиша Шърмърхорн, обяснява, че “Съобщението е доста ясно: дори и сравнително слаб конфликт между родителите не е добър за децата”.

За целите на изследването са били набрани 99 деца на възраст между 9 и 11 години, които са били разделени в две групи, като се е отчитало това, на колко родителски конфликт са били изложени. На всички деца са били показвани снимки на двойки, които са се намирали в щастливи, гневни или неутрални ситуации. При децата, които са били от семейства с високо ниво на конфликти вероятността да разпознаят неутрална ситуация като или щастлива или гневна е била по-висока и е изглеждало, че те не са се ориентирали добре за разликата между двете.

“Неутралните ситуации не носят много информация за тях и затова те не ги ценят особено или дори не ги разпознават достатъчно добре. Родителите на децата, които са срамежливи, трябва да обърнат особено внимание към това, как изразяват конфликтите си пред детето,” обяснява д-р Шърмърхорн.

Psy Blog

Коментари