Колкото и отчаяно да търсите работа, има няколко типа компании, за които не си заслужава да работите. Дори и заплащането да е добро и предлаганата позиция да изглежда като истинска мечта, приемането на работа в лоша компания може да се превърне в огромна спънка за вашата кариера и дори да застраши бъдещите ви успех. От Glassdoor дават пример за 5 типа компании, от които трябва да стоите далеч:

Фирмата, в която служителите не се задържат дълго

Червен флаг: Постоянно се търсят кандидати за ключови позиции в компанията.

Колко лоша е ситуацията: Една успешна компания не може да си позволи да търси нови ръководни кадри и топ професионалисти на всеки шест месеца. Ако разглеждате оферта на подобна фирма, то може да сте сигурни, че тя е попаднала в цикъла „назначи-уволни“. Това може да е знак за няколко неща. На първо място, лидерството на компанията може да е нестабилно и да не открива кандидатите с желаните качества. Второ, компанията може да има лоша фирмена култура, която прави невъзможно задържането на добри професионалисти в дългосрочен план.

Какво може да направите: Компаниите, които постоянно търсят нови служители, не са способни да изпълняват нещата, които обещават. Не си губете времето с тях.

Компанията с токсична фирмена култура

Червен флаг: Лоши отзиви от служителите, липса на фокус върху нуждите на работещите, отбягване на важни въпроси от интервюиращите за работа.

Колко е лоша е ситуацията: Лошата фирмена култура може да не изглежда като неразрешим проблем, но трябва да започнете да го приемате точно като такъв. Съвсем наскоро наблюдавах няколко примера, в които токсичната фирмена култура на редица компании се отрази негативно на имиджа им пред широката публика. Дори и лошата фирмена култура на компанията да не е станала публично достояние, тя може да има пагубен ефект върху вашата кариера. На всички е ясно, че добрата фирмена култура води до ръст на продуктивността и удовлетворението от работата. Както можете да се досетите, лошата работно култура има обратния ефект.

Какво може да направите: Когато сте на интервю за работа и представителят на компанията отбягва вашите въпроси за фирмената култура, това е знак, че трябва да потърсите друго място. Също така, не приемайте оферти от компании, според които „здравата работа“ е 15-часов работен, комбиниран с дълги имейли през уикенда.