Кой не се е чувствал самотен? Това невинаги е лошо, защото в подобни моменти човек размишлява и понякога достига до важни заключения за себе си и за нещата, които са част от живота му. Друг път обаче самотата може да бъде истински болезнена. Ето признаците, че вашият случай е такъв и имате нужда от промяна:

1. Постоянно сте гладни.

Когато човек е в стрес, организмът често се чувства гладен. Постоянно. Учените са провели проучвания и са установили, че има връзка между хормона на глада (грелин) и самотата – при самотните хора има повишена секреция на този хормон. Особено склонен в такъв момент е човек да се тъпче с вредни храни - шоколад, понички, пица, всякакъв род джънк фуд. Тези висококалорични храни ни носят мъничко щастие в сивото ежедневие, но за кратко. После бързо се чувстваме не само още по-гладни, но и още по-нещастни и самотни.

2. Прекалявате с пазаруването.

Така популярната в последно време „шопинг мания“ не е мит. При някои наистина действа ободряващо и повдигащо духа. Проучване сочи, че самотните хора често изпитват нужда да си купят нещо, защото искат да запълнят празнотата в живота си с нещо материално. За съжаление, този метод на „запълване на дупките“ в душата е също с временен ефект.

3. Не мечтаете и не се радвате за другите.

Продължителното чувство на самота може да доведе до депресивно състояние, при което хората просто не могат да изпитват щастие. Те отказват да мечтаят, защото вярват, че няма смисъл, но не могат да се зарадват и на добрите новини от свои приятели. Хора, които са преминали през този път, съветват да се упражнявате в това да се радвате за другите – да изпитате чувство на удовлетвореност или радост за неща, които не са пряко свързани с вашия собствен живот: научно откритие, нечия победа в спорта и т.н.