Малко вероятно е да изживеете реално сюжета от някой романтичен филм – сблъсквате са на ъгъла на улица с мъжа или жената на живота си, разливате кафето си върху него/нея, предлагате да платите за химическо чистене или настоявате, че най-малкото, което можете да направите, е да го/я почерпите чаша чай. И ето на – от дума на дума… пеперудките в стомаха са се разпърхали. Несъмнено съществува любов от пръв поглед, но не оставяйте нещата в ръцете на случайността. Ако все още не сте срещнали голямата си любов, ето някои причини за това:

1. Да си мислим, че не изглеждаме достатъчно добре.

Представете си, че момичето, което харесвате, е също толкова забавно и креативно колкото покойната ви леля, или пък момчето, по което си падате, харесва кучета. Няма обяснение  защо се получава така. Любовта може да се зароди навсякъде и по всяко време поради милион причини, но едно е сигурно: външният вид изобщо не е най-важен.

Съвет: Спрете да прекарвате часове пред огледалото в опит да си откриете още някой недостатък, който само ще ви накара да се почувствате по-зле. Вместо това започнете да правите онова, което ви носи щастливи. И най-важното: имайте самочувствие и започнете да се харесвате. Ако вие самите не се харесвате, как очаквате някой друг да ви хареса?!

2. Да търсим идеалния партньор.

Дами, крайно време е да разберете, че принцът на белия кон не съществува. Господа, принцесата от приказките също. А дори да съществуваше, я си представете, че е с ужасен характер , и отблъскващи навици – яде с пръсти, не си мие ръцете след тоалетна, мляска, има тикове и т.н. Нужно е малко да занижим критериите и очакванията си. Това не е краят на света, не означава да спрем да мечтаем или да се надяваме на най-доброто, а просто значи да приемем реалността такава, каквато е, и да намерим своето място в нея. Перфекционизмът в любовта не е полезен - може направо да ви вгорчи живота. А ако все пак сте такива, насочете това свое качество към работата си.

Съвет: Опитайте се по-скоро да приемате с чувство за хумор недостатъците на другите. Не позволявайте това да ви натъжава, ядосва или обезкуражава.

3. Да си затваряме очите.

Понякога пропускаме очевидни неща. Да се обръща внимание на знаците, е трудна работа за този, който не го е правил. Става дума за онези странни прояви на другия – някоя дума или дребен жест не на място, които не можете да си обясните. От друга страна, тези особености в началото могат да ви се сторят привлекателни като част от цялостния загадъчен облик на обекта на вашия интерес. Не се заблуждавайте -най-добре да действате веднага и съвсем открито да питате за всичко, което ви се струва странно и необяснимо. Хората трудно се променят. Всичко, което в началото на една връзка изглежда странно и необяснимо, с времето се превръща в непрестанно дразнение и непреодолим проблем.

Съвет: Не си затваряйте очите! Не се успокоявайте: „Е какво пък, нали има сини очи!” Бъдете нащрек!

4. Да се сравняваме.

Благодарение на социалните мрежи сравняването се е превърнало в една от болестите на нашия век. Дали прекарваме толкова добре времето си като хората, които виждаме по снимките в „Инстаграм”? Колко лайкове сме събрали днес? Подобни въпроси могат само да ни изнервят и да ни накарат да се съмняваме в собственото си щастие. Винаги ще има някой по-готин, по-слаб, по-красив, по-богат и може би по-щастлив от нас. Неусетно започваме да се съмняваме в приятелите си, в стойността на живота, който водим. Всичко това ни прави уязвими и емоционално нестабилни. А чувстваме ли се така, е почти невъзможно да отворим сърцето си за любовта.

Съвет: „Инстаграм” не е истинският свят. Няма как да знаем със сигурност какво в действителност правят хората, как изглеждат, колко силно обичат или са обичани. Често най-нещастните създават най-убедителна илюзия за идеален живот. Замислете се над това следващия път, когато видите съвършената снимка на модел със съвършените размери.

5. Да взимаме прекалено навътре думите на приятелите си.

Приятелите обикновено са добронамерени и имат желание да ни помогнат, но понякога се получава точно обратният ефект. Всички хора са различни, имат различни нагласи към света, различни преживявания. Ако на някого от вашите приятели не му върви в любовта, не си мислете, че същата участ ще споходи и вас, и не се страхувайте да се влюбите. Освен това приятелите имат навика да се държат прекалено покровителствено или дори да ревнуват и е възможно, макар и несъзнателно, да се опитват да ви откажат от нещо, преди още да сте опитали, за да ви запазят само за себе си. Особено предпазливи бъдете към приятелите си, които все още си нямат половинки.

Съвет: Не позволявайте чуждият житейски опит да ви прави несигурни и страхливи, а извличайте полза от него – рискувайте, анализирайте ситуацията, учете се от грешките на другите и от своите собствени и търсете съвет от приятелите си само в краен случай.

6. Да сме нерешителни и страхливи.

Стига сме говорили за това как се чувствате вие, нека поговорим за това как се чувстват другите около вас. Възможно е поведението на някого спрямо вас, което вие приемате като липса на интерес, всъщност да е породено от страх или несигурност. Изобщо не си мислете, че вие сте единствените, които се притеснявате да поканите някого на среща или да го заговорите. Понякога стеснителността може да се сбърка с досада или дори неприязън.

Съвет: Попитайте някой свой приятел какво му е било първото впечатление, когато сте се запознали. Отговорът може да ви изненада. Усмихвайте се по-често, бъдете общителни, полагайте усилия да опознаете другите.

7. Да търсим съвети.

Ако ви е трудно да спите, да вземете душ или дори да изведете кучето, без да сте направили справка в интернет, нещо не е наред. Да не говорим, че съветите, които ще прочетем там, обикновено са писани от хора като вас. Помнете, че няма правилно и грешно, когато става дума за любов. Хората, които успяват в дадена сфера, често нямат ясна представа как точно се е случило. А дори да имаха, това не означава, че същите съвети биха довели до същия резултат и при вас.

Съвет: Престанете да търсите съвети от другите, изключете компютъра и просто излезте да го живеете този живот! Срещайте се с хора, общувайте и се вглеждайте в очите им. Любовта ви очаква някъде там. Ще я познаете. Но за да стигнете до нея, се налага да промените нагласата си и да нарушите някои правила!

П.П. Всичко, което прочетохте, е също само съвет.

Автор: Цветелина Велчева