Йога по време на бременност? Защо не! Дори и никога преди да не сте упражнявали такава активност.

По принцип няма нищо по-добро за поддържане на тялото и ума будни, и прогонване на тревожността, стреса и негативните мисли, от тази източна дисциплина.

Йогата е полезна и за бъдещата майка и бебето, което носи, стига да знаете какво да правите.

Не бива обаче да подценявате тази двигателна активност, тъй като точно като всички други, и тя има някои особености и противопоказания.

Какви са плюсовете на йогата

Упражненията, които комбинират дишане и движения, а такива са всички в йогата, са изключително полезни за бременните жени, тъй като им помагат по време на раждането.

И не само тогава. Когато коремът стане твърде голям и притиска диафрагмата, чрез правилното дишане, бъдещата майка може да облекчи дискомфорта.

Освен това йогата е чудесна за поддържане на здравословно тегло през деветте месеца, без да се стига до твърде голямо физическо натоварване.

Тази дисциплина подобрява равновесието в тялото и психиката в деликатен момент, когато жената е подложена на различни промени. Това ѝ помага да контролира по-добре и своите емоции.

Друг плюс е подобряването на силата и гъвкавостта на тялото, както и издръжливостта на мускулите.

Йогата е добър вариант и по още една причина – тя намалява някои често срещани неразположения по време на бременността: като гадене, запек, главоболие, болки в гърба, затруднено дишане.

Подпомага кръвообращението, лимфния поток, бори се срещу задържането на вода и релаксира мускулите.

Не на последно място - премахва безпокойството и стреса, позволявайки на жената да се съсредоточи върху нейното постоянно променящо се тяло и върху малкото същество, което носи в утробата си.

За какво трябва да внимавате

Голяма част от позите в йогата са напълно във възможностите на бременните жени.

Има обаче и такива, които не са подходящи в този деликатен период. Именно те трябва да се избягват, за да не се натовари прекалено тялото или да не се стигне до травма.

Не бива да се изпълняват пози, при които има отскоци.

Също така тези, които натоварват коремната област. Както и всички, при които главата е обърната надолу или се изисква по-сложен баланс.

Трябва да се избягват и позиции, при които се ляга по корем, тъй като могат да бъдат потенциално опасни за бъдещата майка или да създадат проблеми.

Новите родители