Констатацията, че любовта е наркотик, не е просто пикантна фраза, установиха учени. Те доказаха, че влюбеното състояние може да се сравни именно с наркотичното опиянение, пише Мениджър Нюз.

Всички се питаме какво точно става в черепната кутия на безумно влюбения човек. Какви процеси предизвикват замечтания израз на лицето, блуждаещата усмивка или неудържимото желание да си близо до даден човек, въпреки че наоколо е пълно с други хора, които далеч не са по-лоши.

Ето как учените обясняват наркотичното действие на влюбеността. Ако усетите, че в стомаха ви са запърхали пеперуди, знайте, че в тялото ви е изхвърлен хормонът допамин. След това на сцената излиза белтъкът невротрофин, който предизвиква у вас трайна привързаност към вашия любим/любима. Тази привързаност се изразява в потребността да виждате любимите черти, да чувате любимия глас, да говорите за нето/нея и прочие. Не можете нито да спите, нито да ядете и сте обзети от една-единствена идея - да сте по-близо до своя „предмет". Впрочем симптомите са познати на всички.

Прочетете целия текст в Мениджър Нюз.