Във всяка връзка рано или късно настъпва криза. Мъжът и жената започват да се карат, появява се нетърпимост, вечно недоволство и като че ли всичко се разпада по шевовете.

Дали това е краят или ...

Психоложката  Колийн Нолан е сигурна, че ако постъпите правилно, всичко може да се поправи.
Обикновено отношения започват по един и същи начин: партньорите са очаровани един от друг, опитват се да прекарват възможно най-много време заедно и почти не се карат, дори не спорят един с друг. Винаги намират консенсус.

Изглежда, че винаги ще бъде така. Но минава известно време, любовната тръпка отшумява, настъпва застой и ежедневието надделява. Партньорите започват да забелязват недостатъците на другия, не могат да се споразумеят - идеалната картина на съвместния им живот сякаш изчезва.

Колийн Нолан е една от най-популярните семейни психоложки във Великобритания. Тя е  помогнала на стотици двойки да спасят връзките си. Ето една история от практиката, която тя разказва. За консултация при нея дошла много притеснена жена -  съпругът й  предложил временно да живеят отделно.
Били женени от 6 години, намали сериозни проблеми в отношенията, дори не се карали много. Но напоследък всеки от тях бил затънал в работа и други ангажименти.

„Наскоро съпругът ми каза, че трябва да живеем отделно. Ние нямаме деца, така че няма да се налага да обясняваме нищо на никого. Чувствам, че това е първата стъпка към окончателната ни раздяла и сърцето ми е разбито. Не сме били интимни от доста време“, споделила жената с психоложката.

„Такова предложение не означава, че вашият партньор е решил да се раздели напълно с вас. Да, това твърдение може да ви шокира и да ви причини силен стрес, но най-важното е да не влошавате ситуацията, успокоява Колийн Нолан. И я съветва да не бърза, нито да разубеждава съпруга си за това решение. Той може да има свои лични причини, които го затрудняват да поддържа връзка. Може би все още не е готов да сподели причинете, обяснява експертът.

Ето планът за действие, който предлага психоложката, акко партньорът ви предложи да живеете отделно

1. Не го притискайте, не му вдигайте скандал и на устройвайте истерии – това само ще влоши нещата.

2. Не забравяйте да обсъдите времевата рамка за това колко дълго ще живеете разделени.

3. През този период не се обаждайте на партньора си, както и не бива да му пишете постоянно.

Продължава на страницата на Новите родители