Дискомфорт, срамежливост, съпричастност или потиснат гняв са само някои от чувствата, които можете да идентифицирате от детската рисунка, според това кои цветове детето е избрало интуитивно да преобладават.

Дълго време цветовете и емоциите са предмет на изследване от различни клонове на психологията. Афинитетът или отхвърлянето на определени багри от човек има своите корени в емоционалната сфера.

Но знаете ли как да тълкувате цветовете в детските рисунки? Ще ви дадем някои ключове, с които ще успеете да се доближите до разбирането на поведението и онова, което се крие в душата на детето. Понякога то трудно разбира емоциите си или не успява да обясни достатъчно ясно какво изживява. Така че от това тълкуване има и доста полза, не е само за забавление.

Когато говорим за детски рисунки, трябва да знаем, че в тях важни са не само образите, големината им, разположението върху листа и натиска на молива. Цветовете също издават мислите на децата и може би са най-яркото, което опитва да ви говори и да каже индиректно какво точно се случва.

Разбира се, когато рисуват, децата обикновено използват различни цветове. Но почти винаги има един преобладаващ, за който трябва да следите. Ако всички багри са равнопоставени в рисунката, това означава, че детето се чувства спокойно и щастливо. Но ако има един доминиращ, добре е да обърнете внимание на сигналите, които този избор ви дава.

Синьо – показва силен самоконтрол

Това е цвят, свързан със спокойствие, благополучие и релаксация. Като цяло е багра, избирана най-често от по-тихи и дори срамежливи деца.

Синьото им помага да пробудят своята чувствителна страна и креативност, особено когато са много малки. Смята се, че децата, които използват този цвят, развиват самоконтрол дори в по-ранна възраст.

Случва се обаче някои деца, които използват твърде често светло синьо в рисунките си да страдат от състояние, наречено енуреза – нощно незадържане на урина, което обикновено е от емоционален произход.

Снимка: Shutterstock

Червено – издава потиснат гняв

Червеното е цвят, който привлича силно вниманието на децата, благодарение на своята интензивност. Използването му може да породи две интерпретации.

Ако детето го употребява много често, това може да означава враждебност и потиснат гняв. Но когато го използва умерено, това е знак за жизненост и енергия.

Черно – знак за добро самочувствие

Противно на първосигналните очаквания, това е цвят, който не е свързан с негативни или депресивни настроения. Черното е знак за дете с добро самочувствие и вяра в собствените възможности.

Що се отнася до използването на този цвят, важно е да се наблюдава и натискът върху листа, тъй като това вече може да отговори и на други въпроси. Ако натискът е твърде силен, това показва много жизнено дете, но и потиснат гняв.

Кафяво – намеква за потиснатост в ежедневието

Това е цвят, свързан с отговорността. Ако децата го изберат като водещ в рисунките си, те демонстрират интелигентност и предпазливост.

Прекомерната му употреба, от друга страна, обикновено показва, че те се чувстват потиснати от ежедневните дейности.

Жълто – сигнализира за проблеми с по-възрастните

Жълтото е синоним на енергия, динамичност, жизнерадост и общителност. Това е цвят, който говори за щастливо и добро дете, което има прекрасно детство.

Неговият изключителен избор обаче по време на рисуването сигнализира за наличие на проблеми с авторитарни фигури.

Снимка: Shutterstock

Зелено – показва срамежливост, но и надежда

Преувеличеното използване на този цвят в рисунките може да означава, че детето е мързеливо и има известна степен на срамежливост и потискане.

От друга страна, този човек носи в себе си и друг заряд – на надежда, спокойствие и чувство за хармония.

Виолетово – издава неспокойствие

Използването на този цвят показва, че детето може да се чувства меланхолично, недоволно и неспокойно поради някакви конкретни обстоятелства.

 Прекомернато му употреба, точно както в случая с жълтото, показва, че малкото се чувства потиснато от някой и изправено пред сериозен натиск.

По материали от Siamo mamme / Новите родители