Често в символични дати от годината като рождените ни дни, годишнини, с идването на януари, си поставяме цели, които си обещаваме да изпълним и така да направим живота си по-добър, да постигнем личен напредък. След това се впускаме в кръговрата на ежедневието. Месеци по-късно осъзнаваме, че не сме имали време да изпълним тези свои желания, пише Мениджър NEWS.

Има три основни причини за това, според материл в американското онлайн издание Management Issues. Повечето обещания, които си даваме са ментални. Често те са просто мисли, увити в прилив на ентусиазъм, ефимерен и краткотраен. Второ, нашето обещание не идва "отвътре" - от нашето сърце и душа. И накрая, ние сме хванати в "манталитет на жертвата", където изкупителните жертви ръководят живота ни. Като се изживяваме като жертви, обвиняваме обстоятелствата като се съпротивляваме срещу промените, за да не следваме нашите намерения. 

Има четири характеристики на манталитета на жертвата, продължават авторите. Става дума за следното:

  • Липса на яснота по отношение на целите ни. Прескачане между реалистичните и нереалистични или илюзорни очаквания и цели, като обвиняваме другите за липсата на яснота.
  • Неспособност да се справим с ограниченията на времето и ресурсите, след което обвиняваме други хора и събития за това. Неумение да управляваме времето и ресурсите си интелигентно.
  • Объркване около причинно-следствената връзка. Липса на информираност как са се появили текущите събития в нашия живот и липсата на яснота как можем да променим нашите вярвания, нагласи, намерения, поведение и действия, за да постигнем положителна промяна.
  • Отричане, че изборите в живота ни имат въздействие: положително или отрицателно умствено, физическо, емоционално и духовно, върху цялостното ни здраве и благополучие. Отричане, че нашите болка и страдание са причинени от външни събития или обстоятелства.

Много обещания, които си даваме не са съзнателен избор. Те са емоционални реакции към нещо, което не ни харесва и обикновено са, за да "опаковаме" някакъв проблем и да го прикрием. Истинските обещания към самите нас изискват дълбок, вътрешен и съзнателен процес.

В статиите по-долу, специално подбрани от Обекти, ще откриете полезни съвети и вдъхновение, за да постигнете целите си за новата 2017 година.