Ако вашето мъниче има проблеми със съня, ето няколко полезни съвета, за да създадете подходящата атмосфера и да разрешите проблема без стрес.

Новородено, което не спи, винаги създава огромен дискомфорт, както физически, така и психологически, но и голяма загриженост у родителите, които често се чувстват неподготвени да се изправят пред проблема.

Ако разстройството продължава дълго време, препоръчително е да се консултирате с вашия педиатър, да изслушате неговото мнение, за да отхвърлите евентуален здравословен проблеми. Но ако става въпрос за спорадични епизоди, ето няколко практически съвета, които можете да използвате, за да се справите в тази ситуация.

Първо правило

Първото, което трябва да направите, е да опитате да въведете един постоянен ритъм, който да следвате през целия ден. Това придържане (доколкото е възможно) към установената програма, постепенно ще успокои малкото и ще му помогне да се адаптира към ритъма.

Биологичният ритъм сън-будуване всъщност е един от определящите фактори за здравето и спокойствието на детето.

Какво не бива да подценявате

Друг аспект, който не бива да пренебрегвате, е атмосферата, създадена преди лягане. Точно както при възрастните, хаосът и стимулиращите занимания, създават твърде много емоции и логично пречат на заспиването.

Затова е важно в периода, непосредствено преди лягане, да не се заигравате и да не занимавате бебето с неща, които му действат възбуждащо.

Също така избягвайте контактите на малкото с твърде много външни хора точно в тези часове, тъй като това може да го изнерви и раздразни.

Заложете на спокойствието

Съветът на експертите е в този час да въведете приятни, но релаксиращи дейности, които спомагат за спокойствието. Масажите например са идеални за целта. Също така час преди да започнете приспиването, изключете най-силните светлини в дома и оставете само приглушено осветление. Снижете и тона на гласа, с който говорите на бебето.

По този начин новороденото получава усещането, че всички членове на семейството се готвят да спят и това ще го успокои.

По материали от DonnaD / Новите родители