Още от детската градина, децата получават покани за различни събирания и празненства: гостуване на приятелче, следобед в парка заедно, парти, рожден ден и т. н. Понякога обаче се случва малчуганът да бъде изключен от тези весели моменти, въпреки че е част от групата.

Как да реагирате в такъв момент най-правилно? Да неглижирате и не обърнете внимание – все пак няма как родителите на празнуващия, да поканят всички на партито например? Да опитате да издействате покана и за вашето дете, защото смятате, че не бива да бъде отделяно от останалите? Или да предложите алтернатива, която да замести пропуснатото достатъчно пълноценно, за да не се почувства малчуганът наранен? Ето правилните стъпки!

Снимка: Shutterstock

Защо детето е изключено от празнуването

Има родители, които организират по такъв начин поводите за празнуване на своите деца, така че да поканят цялата група от детската градина или целия клас, ако детето е вече в училище. И не е задължително това да струва много скъпо – едно парти в парка с балони, много игри, дребни лакомства и торта, не съсипват семейния бюджет. Разбира се, това не във всички случаи е възможно – ако детето е родено в някой от зимните месеци например, събирането на открито става малко по-трудно и дори невъзможно. Така обаче никой от групата не бива изключен и съответно наранен. А в ранна възраст едно пренебрегване може наистина сериозно да се отрази на психиката на детето, посочват психолозите.

От друга страна, родителите не са длъжни да правят партита като малки сватби, на които да канят 30 деца. Някои, дори да имат финансови възможности, съвсем целенасочено предпочитат да съберат по-малко деца, най-често това са най-близките приятелчета. В този случай топката е в ръцете на другите родители, на непоканените деца. Много важно е те внимателно да обяснят на малките, че това е нещо напълно нормално и не означава, че те автоматично са отритнати или по-малко ценени. Изключването не бива да се свързва със срам, тъй като тогава вече преодоляването става по-трудно.

Защо детето не е включено в списъка с гости не трябва да се превръща във въпрос, който да обсъждате дълго, гневно или обидено у дома, защото малкото попива вашето негативно настроение и се чувства потиснато и отритнато.

Детето не е единственото, което не е поканено

В някои случаи самите деца настояват да поканят само определени връстници на тържеството си. Има обаче значение дали непоканените са много или само едно дете. В първия случай най-вероятно никой от неприсъстващите няма да се почувства засегнат, тъй като има и други като него. Ще се отчете, че Х е празнувал рождения си ден, поканени са били Y и Z, и с това обсъждането ще приключи, защото събитието вече няма да е на дневен ред.

Във втория случай вече пренебрегването се превръща в обида и то съвсем основателна. И точно тук е важна намесата на родителите, за да не страда детето. Освен разговори, трябва да подходите и достатъчно гъвкаво, за да му помогнете да преодолее случката максимално леко и безобидно.

Снимка: Shutterstock

Какво да направите, ако детето е единственото изключено

Първото, което трябва да направите, е да установите как са се развили нещата: децата често не дават точната версия, със сигурност не от недобросъвестност, а защото са все още малки. Ето защо, преди да вдигнете шум или потърсите обяснение от родителите на празнуващия, опитайте да говорите с други родители, които познавате, за да разберете дали вашето дете наистина е единственото непоканено.

Ако хипотезата се потвърди, в този момент няма смисъл да се спори. Причините може да са две: рожденикът категорично не желае вашето дете или проявява някакъв вид дискриминация. Много по-рядко се случва поканата да бъде изгубена и проблемът да е чисто технически.

Ако рожденикът категорично е отказал да покани вашето дете, не подценявайте случката, а опитайте да разберете защо е решил така. Можете деликатно да говорите с родителите му, но след тържеството. Но не, за да им търсите сметка, а за да разберете дали няма основание за нещо по-сериозно: конфликт, недоволство, обида. Това е важно да се изясни, тъй като децата ще бъдат заедно още дълго време и трябва да бъдат изключени евентуални поводи за неразбирателство между тях.

Ако детето е многократно изключвано от празниците на останалите, тук може би причината е в самото дете – възможно е да се държи лошо с другите и затова да не искат да бъдат с него. Или може би става дума за някаква дискриминация. Ако причината е в детето, трябва да се погрижите да говорите с него и да му обясните, че този тип поведение ще му създава много затруднения в общуването занапред и е по-добре да има приятели, отколкото да си играе само. Във втория случай е много по-трудно и често няма какво да направите, но не пречи да предложите алтернатива, която ще замести в някаква степен преживяването като емоция – кино например.

Да бъдеш изключен от рождените дни на децата, с които се виждаш всеки ден, може да изглежда като несправедливост, в очите на малчугана, мама и татко. Но истината е, че когато поканените са само най-близките, а не е единственият изключен, не трябва да се раздухва драматично, за да не се превърне в действителен проблем, нараняващ детето. Спокойната реакция, проучването на причината за въпросната изолация и намирането на правилно решение, ще помогне и на малкото да се справи с обидата по-лесно и бързо.

По материали от Pianeta mamma / Новите родители