Всеки се интересува от съдбата на връзката си. Психолозите също. Има ли някакви признаци, по които може да се предвиди накъде отива една връзка? Обикновено учените измерват по един аспект от връзката в определен момент и гледат как се съотнася с развитието ѝ след месеци или години. Например, ако двойките изпитват скука на моменти, има по-голям шанс да са недоволни доволни от връзката девет години по-късно.

Други учени обаче смятат, че измерването на един показател в един определен момент не е толкова надеждно, поради което използват различна стратегия. Те са убедени, че кривата на възходите и спадовете в течение на връзката е много по-показателна от чувствата в случайно взет момент.

Има дни, в които имате чувството, че ще живеете щастливо заедно, докато смъртта ви раздели, и други, в които сте убедени, че щастливо и заедно се изключват. Изследователите наричат това усещане „готовност за брак“ и измерват равнището на този показател в течение на връзката.

Браян Оголски и колегите му са интервюирали 376 двойки в средата между 20-ата и 30-ата си година и съставят графики как се е променяла готовността им за брак с времето.

Те установяват, че двойките, при които има драматични възходи и падения, са два пъти по-склонни да се разделят по-късно в сравнение с всички останали. Колкото по-плавна и трайно покачваща се е кривата на изменение, толкова по-вероятно е партньорите да останат заедно и да си кажат заветното „да“.

Източник: PsyBlog