Едва ли някога ще забравите деня, в който сте се врекли във вечна любов на любимия си човек. За мнозина това е най-щастливият ден от живота им!

Без значение дали празнувате този момент всяка година или не, различните юбилеи си имат своя собствена символика.

Ако ви предстои да кажете „Да“ или никога не сте знаели какво значат годишнините, то този материал е специално за вас.

1 година - памучна сватба. Празнува се на първата година от сключването на брак. Нарича се така, защото се предполага, че съпрузите вече са слели ежедневието си в едно и са свикнали с навиците на половинката си. По обичай двойката си разменя памучни хавлии или кърпи.

2 години - книжна или хартиена сватба. Тя се отбелязва на втората година, когато се счита, че брачните партньори са помъдрели, но както хартията се къса лесно, така и отношенията им все още са много крехки. Прието е да се подаряват книги, календари, албуми и т.н.

5 години - дървена сватба. Чества се на петата година семеен живот и вече може да бъде отбелязана с пищно празненство. Счита се, че на петата година близостта между съпрузите е здрава като дърво. Подаряват се изделия, направени от дърво или с дърворезба.

7 години - медна сватба. Празнува се на седмата година от брака. За нея се счита, че е критична точка и изпитание за любовта, но ако бъде преодоляна, то семейно щастие ще е дълго. Подаряват се гладки медни предмети с вярването, че и търканията между характерите могат да бъдат гладко изгладени.

10 години - розова сватба. Отбелязва се на десетата година - първият юбилей на семейството. Задължително се канят кумовете и приятелите, присъствали на сватбата. Семейството си подарява любовните червени рози, символ на неугасващата страст и обич.

15 години - кристална или стъклена сватба. Чества се на петнадесетата година брачен съюз. Символизира чистите и искрени отношения между членовете на семейството. Подаряват се стъклени или най-добре кристални предмети – например: чаши, сервизи, статуетки и т.н.

16 години - сапфирена сватба. Празнува се на шестнадесетата година от сватбата като съпругът подарява на любимата си аксесоар с инкрустирани Сапфири – символ на приятелството, честността и лоялността.

20 години - порцеланова сватба. Кръглата двадесета годишнина от брака. На нея се подаряват порцеланови сервизи, тъй като за двадесет години брак, старите съдове са се изхабили.

25 години - сребърна сватба. Двадесет и петата годишнина от встъпването в брак. Един от най-широко познатите празници за семейството. На тази годишнина се събират роднините, а подаръците са изцяло от сребро – аксесоари, сервизи, бижута и т.н.

30 години - перлена сватба. Отбелязва се на тридесетата година от сватбата. Мъжът подарява на половинката си бижута с перли, които символизират изнизалите се години семейно щастие.

35 години – ленена сватба. За 35 години със сигурност вече знаете и силните и слабите страни на всички членове на семейството, не само на половинката ви. Живият корал се приема както като традиционен подарък, но може да подарите и нефрит или изумруд. Вярва се, че бижу с тези камъни ще пази брака още дълги години и между съпрузите ще има състрадание, търпение и неумираща любов.

40 години - рубинена или изумрудена сватба. Празнува се на четиридесетата годишнина. Обичаят повелява в брачните халки да се инкрустира огнен Рубин – символ на любовта – или да се разменят бижута с този камък.

45 – сапфирена сватба. Четиридесет и пет години заедно изобщо не са малко. На практика ако едно вино отлежи толкова дълго време, то се превръща в изключително ценна напитка. Същото е и с брака. Приема се, че цветът на тази годишнина е синият. Подходящи цветя са хортензиите, зюмбюлите или теменужките.

50 години - златна сватба. Най-известната годишнина от сватбата. Празнува се с много хора, дори може да се подновят брачните клетви. Подаръците са само от злато, което символизира богатството на любовта между съпрузите.

55 години - изумрудена сватба. На нея трябва да се подаряват изумруди. Те са исторически свързани с богинята Венера и се считат за амулети на любовта, насърчаващи плодородието и надеждата. Духовно камъкът се асоциира със сърдечната чакра и се смята, че носи блаженство във всеки съюз.

60 години - диамантена сватба – шестдесет години семеен живот. Диамантът символизира стабилността на отношенията между партньорите, тъй като той е много здрав и твърд скъпоценен камък. Подаряват се бижута с диаманти.

65 години – каменна сватба. На нея се честват здравината, силата и непреходността.

70 години – благодатна сватба. Малко са съпрузите, които успяват да я отпразнуват. Подаряват се снимки в рамки на цялата фамилия и на внуците.

80 години - дъбова сватба – чества се на осемдесетата годишнина от сватбата. Изключително рядко срещана, но съществуваща. Наречена е така, поради символа за устойчивост на многовековния дъб, който е устоял на времето и изпитанията на природата.

100 години - червена сватба. За съжаление, малцина са достигнали до тази годишнина, но все пак тя съществува. Вечната любов съществува.