Навременният хаплив коментар между приятели е проява на добър хумор, но пасивно-агресивните подхвърляния, които маскират гнева, който се крие под повърхността, са по-скоро груби.

Понякога саркастичните коментари включват двусмислени комплименти като: "Изглеждаш добре за някого на твоята възраст." Грубостта включва и цинични забележки като: "Просто казвам, че би имал повече продажби, ако звучеше сякаш знаеш за какво говориш."

Изглежда, че светът става все по-саркастичен, но това не значи, че трябва да позволявате хапливите коментари да ви потискат или стресират.

Защо е важно да останете силни

Проучване от 2016 г. на Мичиганския държавен университет установява, че грубостта се разпространява като зараза. Изследователите откриват, че хора, подложени на рязко отношение като сарказъм и унижение, губят психическа енергия в опити да тълкуват намеренията на другите. Те натрупват психическа умора и имат по-големи затруднения да управляват импулсите и да регулират емоциите си. Ето защо има по-висока вероятност да критикуват остро, защото им липсва енергията, с която да потискат нетърпението си.

За съжаление, един груб човек може да доведе до масова грубост, ако не сте внимателни около него. Добрата новина е, че е възможно да останете психически силни, дори когато се налага да се разправяте със смайващо саркастични коментари.

Ето как психически силните хора се справят с хапливите коментари:

1. Не отпускат властта си

Когато дадете възможност на другите да контролират начина, по който мислите, чувствате или се държите, вие им давате власт над вас. Това, което е сигурно е, че не бива да оставяте отрицателните коментари да влияят върху начина, по който се чувствате със себе си или как протича денят ви.

Ако някой има навика да бълва гадни коментари, вземете решение, че няма да му позволите да заема прекалено много място в живота ви. Поемете ангажимента да правите деня си хубав, дори когато колегата ви е груб, или да не позволявате на хапливите подхвърляния на шефа да повлияват вашата самооценка.

Преформулирайте мислите, които ви разстройват, поемете дълбоко дъх, за да останете спокойни и се дистанцирайте от ситуацията, когато това е оправдано.

2. Те остават верни на ценностите си.

Психически силните хора знаят своите ценности и техен приоритет е да живеят според тях — дори когато си имат работа с грубияни.