Книгата за рекордите на Гинес е наистина забавно четиво, от което може да разберете за съществуването на уникални хора и осъществяването на невероятни постижения. В нея може да се насладите на различни експонати, животни, колекции и странности. Рекордите на Гинес се постигат в различни категории – спорт, космос, животни, храни и много други.

Как присъства името на България в нея?

- Капитан Георги Георгиев – първият български яхтсмен, извършил околосветско пътешествие с платноходната яхта „Кор кароли“. Той тръгва от кея на Хавана на 20 декември 1976 г. и хвърля котва пак там година по-късно. Георгиев е единственият мореплавател в света, който успява да пресече през сезона на бурите т.нар. район на Големите тропически депресии. Преди него това се е считало за невъзможно.

- 100 м с препятствия – 12.21 секунди, поставен от Йорданка Донкова на 20 август 1988 г.

- Скок на височина – 2.09 метра. Рекордът на Стефка Костадинова е от 30 август 1987 г.

- Много българи рекордьори откриваме и в цирковото изкуство. Така например трупата на Кехайови влиза в книгата през 1978 г., изпълнявайки уникално салто мортале на колона от седем човека. Деспина Кехайова пък завърта 75 обръча едновременно и също поставя световен рекорд. Няма как да пропуснем и 5-годишният Максимъс Гарсия – най-малкият представител на Кехайови – който пррави лупинг с мотор с близо 70 км. в ч. в Глобуса на смъртта.

- Шахматистът Кирил Георгиев мести фигурките с 360 съперници, като побеждава 280 от тях, записва 74 ремита и губи само от шестима.

- Най-дългата мартеница – 10.74 км. Рекордът е поставен от Мирослава Ивайлова, Анастасия Великова и Славена Данева на 28 февруари 2014 г. в Русе.

- Изпълнение с 333 гайди. България официално е първата държава, поставила световен рекорд на Гинес с гайди. Опитът, при който 333 родопски каба гайди озвучиха едновременно зала 1 на НДК е от 16 май 2012 г.