„Световните рекорди на Гинес“ обяви нов рекордьор – Флоси, котка от Лондон, е най-старата на света! На 10 ноември 2022 г. тя бе на 26 г. и 316 дни – еквивалентът на 120 човешки години. Браво, Флоси!

„Бяхме сащисани, когато ветеринарната документация показа, че Флоси е почти на 27 години“, казва Наоми Рослинг, координатор от благотворителната организация „Защита на котките“ (Cats Protection) в изявление пред IFLScience.

„Тя е най-старата котка, която някога съм срещала; на най-малко 120 в човешки години. Ако съм в толкова добра форма, когато достигна тази възраст, и имам някого до себе си, който прави най-доброто за мен, когато имам най-голяма нужда, ще съм една изключително щастлива дама.“

Историята на Флоси започва през далечната 1995 г. Първоначално тя си няма дом, но бързо си намира семейство. За съжаление, след 10 години собственикът ѝ почива. Ето защо Флоси отива да живее при сестра му, но 14 години по-късно и тя умира. Възниква ситуация, при която котето попада в благотворителната организация „Защита на котките“, която в края на краищата ѝ намира нов дом – този на Вики Грийн от Орпингтън, Великобритания.

„Още от самото начало си знаех, че Флоси е специална котка, но дори не си представях, че ще споделям своя дом с рекордьор от Световните рекорди на Гинес““, казва Грийн. „Тя е изключително любвеобилна и игрива, което е особено мило, когато осъзнаеш на колко години е.“

Флоси може и да е глуха и да не вижда особено добре, но тя определено е щастлива, има силен апетит и едно свое любимо жълто одеялце.

Източник: IFLScience