С помощта на сравнително малка апаратура и изключително голяма находчивост, 12-годишният Джаксън Осуалт влезе в рекордите на Гинес като най-младия човек въобще, който някога е постигал ядрен синтез.

Часове преди да навърши 13, Джаксън успява да смеси два атома деутерий в малкия ядрен реактор (фюзор), построен в къщата на неговите родители. Фюзорът е устройство, което използва електрическо поле, за да нагрява йони до екстремни температури, като по този начин подпомага ядрения синтез. Тези машини се нуждаят от изключително много голяма енергия и развиват безумно високи температури, което прави построяването им истински подвиг. В интернет обаче съществува цяло общество, което е посветило времето и усилията си именно върху това.

Терминът ядрен реактор може и да предизвиква асоциации с радиоактивен материал или нещо гигантско. Този обаче, създаден от Джаксън, е по-различен. Той генерира плазма, в която се случва ядрен синтез - това не е разделяне на ядрото на атома, при който се използва уран, за да се произведе електричество. В случая става дума синтез, при който водородни атоми се превръщат в плазма, а след това се избутват един към друг, за да образуват различни и по-тежки атоми. Реално Джаксън смесва деутерий – специален тип водород, който има и неутрон, и протон в ядрото си.

Дизайнът и конструкцията на този мини реактор със сигурност не са били нито лесни, нито евтини. На момчето са му били нужни приблизително 1 година и около 8-10 хил. долара. Джаксън съобщава, че е постигнал ядрен синтез на 19, 30 и 31 януари. Синтезът на атоми на деутерий води до освобождаването на неутрони.

Предишният рекордьор бе Тейлър Уилсън – той постига ядрен синтез през 2008 г., когато е едва на 14 г.

Тийнeйджърът пoлучил пълнa пoдкрeпa oт cтрaнa нa рoдитeлитe cи при ocъщecтвявaнeтo нa cлoжния прoeкт. Мaйкa му oтнaчaлo билa дocтa притecнeнa, cлeд кaтo рaзбрaлa, чe в дoмa ѝ щe прoтичaт ядрeни рeaкции. Нo cинът ѝ oбяcнявaл търпeливo кaквo тoчнo прaви нa вceки нoв eтaп oт изгрaждaнeтo нa aпaрaтурaтa.

Ядреният синтез е онзи физически процес, който захранва всяка една звезда във Вселената. Той би трябвало да ни предостави чиста и неограничена енергия. Както Джаксън показва, ние можем да го постигнем. Проблемът в случая е да можем да постигнем продължителни реакции, които освобождават повече енергия, отколкото реално се влага.