Не всяко дете се ражда екстроверт – на някои им е необходимо време, за да се почувстват по-уверени в обществото. Като цяло срамежливите имат много достойнства – умеят да се сприятеляват, имат развито самосъзнание и емпатия, но ако забележите, че притеснителността пречи на детето – помогнете му.

Кажете на детето, че разбирате защо се бои. Дори и да не е така, е много важно да осъзнаете, че то изпитва истински страх. Постарайте се да се поставите на негово място, за да видите ситуацията през неговите очи. Намерете време, за да изслушате детето, дайте му възможност да обясни как се чувства.

Груповите спортове и лагери са чудесен начин да помогнете на детето да преодолее срамежливостта. Те способстват социалното взаимодействие, като помагат на децата да развиват отношенията си, укрепват доверието и помагат на малките да общуват чрез спорта.

Поощрявайте приятелските отношения. Двама-трима близки приятели ще помогнат на вашето дете да се почувства по-уверено в различни ситуации. Опитайте от време на време да събирате приятели или познати на детето за игри – това е чудесен начин да го насърчите да завързва близки отношения и да се избави от чувството на самота.

Разширете зоната на комфорт на детето ви. Новите впечатления и ситуации ще му помогнат да опознае нови светове. Правете това постепенно, за да не се почувства съвсем неуютно. Започнете с това да се събирате на семейни празници в близкия детски клуб – това е чудесно място за запознанства и нови приключения.  

Не форсирайте събитията. На някои деца им е нужно време, за да се ориентират в нова ситуация, не ги притискайте, оставете ги да се адаптират. Разказвайте им какво се случва, къде се намирате и защо, давайте име на всяко нещо – рано или късно детето ще се почувства в свои води.

Прочетете целия текст в Новите Родители.