Искате да се избавите от излишните килограми? В следващите редове ще ви представим шест научни доказани метода по темата, които вероятно не сте чували до този момент.

Ядете навън? Винаги избирайте най-малката порция

Изчетете менюто внимателно. Дори и да сте седнали в ресторант, където сервират нездравословни храни (като например хамбургери), изберете най-малката предлагана порция. Мини пица, малка кутия пуканки или лека салата. Според проучвания, хората, който не си поръчват собствени ястия, ядат повече и от всичко, което виждат на масата.

Бъдете оптимисти. Всяка мисъл има значение

Идеята е да се фокусирате върху позитивните мисли и да си повтаряте целите, все едно са мантра. „Свалих един килограм“, „Няма да си поръчвам допълнително“, „Мога да не ям десерт“. Оптимистичните фрази ще ви помогнат да постигнете целите си без да се стресирате.

 По-добре се хранете сами, отколкото в компания

Да, хората се подкрепят при спазването на диети. Въпреки това е научно доказано, че когато сте в компания, ядете повече. Защо? Защото прекарваме повече време на масата. Унесени в разговори и смях не усещаме колко ядем. Това не означава, че трябва да се храните сами през цялото време. Просто сложете на масата толкова, колкото смятате да изядете.

Ако огладнеете, помиришете банан

Звучи налудничаво, но е доказано, че ако миришем продукти, като банани, ябълки или мента, то мозъкът ще помисли, че се храним. Изследване, проведено върху 3000 гладни доброволци показало, че след като помирисали банан, апетитът им намаля. Невероятно, нали?

Синьото е новият ви любим цвят

Синият цвят намалявал апетита, твърди скорошно проучване. Пренаредете масата със сини салфетки, мушама, чинии или чаши. От друга страна – червеното обостря апетита.

Яжте пред огедало

Учените твърдят, че това намалява приема на храна с до 30 процента.

 Източник: BrightSide