Съпругата на Бил Гейтс, Мелинда, е филантроп. Тя управлява някои от най-големите благотворителни фондации в света. Освен това се занимава и с много други неща. Притежава и управлява компания на име Pivotal Ventures, която инвестира и развива проекти, които попадат в мандата на фондациите. Това са инвестиции в неправителствени стартъпи или в управлявани от жени фондове за рисков капитал. Или пък изследвания и проекти, които се фокусират върху проблеми на работното място. 

Тя пътува по света, за да се среща със световни лидери и хората, които печелят от инвестициите ѝ. Говори по теми като контрола на раждаемостта и политиките за отпуски по майчинство и бащинство. Графикът ѝ е толкова натоварен, че понякога насрочва срещи в 20-минутните почивки. Освен това е майка на три деца - тийнейджъри и темата за баланса между личното време и натовареното делово ежедневие никак не й е безразлична. Тя споделя като съвет към всички, претоварени работещи родители една своя рецепта за постигането на тоци баланс, разказва Business Insider. Съветът ѝ е "медитирайте няколко минути всеки ден, най-добре преди да се приберете у дома ежедневно". Мелинда споделя, че използва за тази антистрес техника мобилното приложение - Headspace по 10 минути на ден.  Понякога обаче не можем да отделим 10 минути наведнъж за себе, особено в края на работния ден и тогава на помощ идва вариант Б - разделяне на времето на две сесии от по 5 минути. 

"Ако можете да се вместите в една 5-минутна медитация сутрин и една вечер преди да се приберете от работа, това ще ви успокои. Особено когато сте имали натоварен или стресов ден на работа, ще ви помогне да станете по-възприемчиви към детето си, когато се приберете", казва Мелинда Гейтс. 

Headspace е популярно мобилно приложение, което направля медитации с фокус върху стреса, тревожността, подобряването на концентрацията и съня. Бил Гейтс също го използва. 

Всъщност Бил Гейтс написа в блога си веднъж, че приложението го е привърнало от скептик на тема медитацията в човек, който ѝ вярва. 

Технологията е създадена от Анди Пъдиком - бивш будист. Бил и Мелинда Гейтс харесват работата му толкова много, че го канят да даде на семейството няколко персонални урока по медитиране.

Мелинда Гейтс е установила, че 10 минути на ден с Headspace намалява стреса, увеличава фокуса и подобрява съня. "И колкото по-добре спите, толкова по-малко сте стресирани", казва тя.

Приложението се продава в САЩ на цени от 13 долара месечно и 95 долара месечно. Други подобни на него например са Calm и Insight Timer.

Източник: Мениджър Нюз