Кърмещите майки винаги изпитват съмнения – дали бебето им се храни добре, дали имат достатъчно кърма, наддава ли правилно на тегло и т.н.

За разлика от храненето с шише, при което ясно се вижда колко мляко точно е изпило новороденото, при кърменето няма как това да се случи толкова явно. В крайна сметка интуицията и опитът започват да помагат в ориентирането, но в началото е наистина трудно.

Ето какво би могло да ви помогне, докато се научите да разпознавате правилно сигналите на бебето. Имайте предвид, че теглото и дължината му са първият и най-виден показател, който ще ви покаже дали то се развива добре. Ако бебето расте и е в норма, значи всичко е наред. Добре е обаче да знаете и още нещо.

Снимка: Shutterstock

Пълните памперси

Те са другият издайник, който може да ви помогне да се ориентирате относно храненето на бебето.

Изпражненията на кърменото бебе са кремообразни или с водниста консистенция, на цвят варират (зелено, оранжево, горчичено жълто), имат слаба миризма и могат да съдържат бучки или слуз. През първите няколко седмици бебето ще пълни памперса по няколко пъти на ден, но след това бавно ще регулира изхождането до 2-3 пъти на ден.

Това обаче е леко лъжлив ориентир, защото има бебета, които го правят твърде често, а други задържат и не пълнят памперса по 2-3 дни.

Онова, което трябва да следите е уринирането. Ако бебето напишква поне 6 памперса за 24 часа, може да сте спокойни – то получава достатъчно кърма. А напоените памперси си личат по тежината.

Омекване на гърдите

След като накърмите бебето, гърдите ви се изпразват, стават по-меки и напрежението в тях намалява. Това е някакъв ориентир, че бебето е издърпало млякото от тях.

Но с времето напрежението постепенно изчезва, тъй като производството на мляко се адаптира към изискванията и ритмите на бебето, така че това може да ви подлъже.

Постоянна сънливост

Ако новороденото спи много през деня и през цялата нощ, това може да означава, че не получава достатъчно мляко.

Ако то е твърде сънливо през първите няколко седмици от живота си, трябва просто да го будите и да го поставяте по-често на гърда, за да може постепенно да привикне.

Снимка: Shutterstock

Помпата за кърма

С нейна помощ може да проверите колко точно кърма сте способни да изцедите за едно хранене. По милилитрите ще се ориентирате дали това е достатъчно за вашето бебе.

Имайте предвид обаче, че едно е да изтегляте по този начин кърмата и съвсем друго, ако това се прави от бебето. При кърменето се задействат и други центрове. Реално бебето си издърпва достатъчно мляко, а ако опитате сами да направите това с помпа, може да не излезе и капка.

Трябва ли да си купите везна

Везните само увеличават безпокойството на родителите. Двойното (контролно) претегляне не помага на майката, а така нараства тревожността ѝ.

Но може да направите седмично претегляне на бебето при неговия педиатър, за да обсъдите заедно дали бебето наистина се храни добре.

По материали от Periodo fertile / Новите родители