Страхът от влюбване върви ръка за ръка със страха от брака, който често е и ангажимент за цял живот. Нормално е да изпитвате притеснения от най-различен характер. Но има начини да преодолеете страха си и да направите решителната крачка напред.

Добре е да знаете, че бракът не е просто подписване на някакъв документ и парти за приятелите след това. Бракът е ангажимент за цял живот, който трябва да сте убедени, че ще можете да спазвате и чисто емоционално.

Страхът обаче съществува. Предлагаме ви няколко полезни съвета, които може би ще ви помогнат да го преодолеете по-лесно или поне да намалите съмненията в чувствата и готовността си.

Как да разпознаете страха?

Страхът от брака си има както физически, така и психологически симптоми, които трябва да ви дадат сигнал веднага, че нещо не е както трябва и е добре да се опитате да сложите емоциите си в ред. Типичните знаци са следните:

- Тревожност, когато мислите за брака;

- Винаги опитвате да избягвате семейните двойки и изобщо не обичате да ходите на сватби;

- Неспособност да се справите с притеснението от ангажираност;

- Мускулно напрежение, слабост или изпотяване;

- Пристъпи на паника или атаки на тревожност (дори симптоми, подобни на тези на инфаркта);

- Не сте способни да поддържате стабилни отношения.

Как да преодолеете несигурността?

Ако изпитвате лек до умерен страх от брака, а не фобия, можете да направите няколко полезни неща, за да преодолеете това усещане.

Помислете за промените. Направете си списък на всички положителни промени, които ще подобрят живота ви след брака. Така ще се уверите, че бракът не е само поредица от негативни емоции.

Продължава на страницата на Новите родители